Litteratur: Greger Larsson - Himmelsblått. En tidsresa i Malmö - Tidningen Kulturen
Greger Larsson.

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Att minnas och skapa världen

Greger Larsson

Himmelsblått. En tidsresa i Malmö

Venaröd Förlag

 

Genom minnen och möten växer världen till något större, det går att rekonstruera, att som en arkeolog lägga skärva bredvid skärva, så plötsligt finns det något större, något beständigt att lämna över till andra, som delar samma verklighet eller har behov av att se något annat, längre tillbaka i tiden, för att förstå sig själva. Minnen kan vara bedrägliga och nyckfulla, så det ska talas tyst om sanningar.

 
Över berättelsen finns stänk av vemod, när det gäller skolan räcker inte det, det är tragik. På Greger Larssons tid i skolan var det inte tal om särskilda behov hos enstaka elever, eller diagnoser, med fantasifulla bokstavsbeteckningar, det gällde istället korrigeringar och repressiva inslag, som byggde på våld och ondska, inte förståelse, inte ens försök till förståelse. Det är en plågsam, men uppriktig läsning.
Greger Larsson.

Greger Larsson.

Greger Larsson föddes i Malmö och växte upp i stadsdelen Persborg på 60-talet, det är detta boken, kretsar kring, två årtionden i Malmö, en stad, som då började att ömsa skinn. Som alltid är det både smärtsamt, lika ofta nödvändigt, de som har varit har inte längre någon plats, med det nya kommer nya krav på omställningar och anpassningar. Det går alltid att både idyllisera, moralisera och minnas med vemod.

Greger Larson förhåller sig på ett sakligt sätt till det som hände, han är inte en skildrare av de stora strukturerna och mönstren, han håller sig till sitt liv, till sina närmaste och sina kompisar. Men han minns med skärpa, han beskriver skeenden och företeelser, som går att känna igen och som är tillämpbara i ett större sammanhang. Det hittas på saker och ting, som inte alltid är inom lagens råmärken, de företer sig oskyldiga i dagens värld.

Över berättelsen finns stänk av vemod, när det gäller skolan räcker inte det, det är tragik. På Greger Larssons tid i skolan var det inte tal om särskilda behov hos enstaka elever, eller diagnoser, med fantasifulla bokstavsbeteckningar, det gällde istället korrigeringar och repressiva inslag, som byggde på våld och ondska, inte förståelse, inte ens försök till förståelse. Det är en plågsam, men uppriktig läsning. Det värsta är att detta pågick under hela skoltiden, utan förändringar och förbättringar. Det skedde oavsett om läraren hette Signe eller Svea eller rektorn hette Seved eller Stig.

Det är svårt att förstå, att någon kan uthärda detta, när den frivilliga skolan började, svarade Greger Larsson med att skolka från teorilektionerna, som oroväckande många gör än idag, läser jag i dagens tidning, det är en skånekarta, som är nedslående att se på.

Nu finns det undantag i denna dysterhet; Greger Larsson trivs med sin kamrater, hans föräldrar är förstående, inom föreningslivet möter han personer, som visar honom tillit. Liksom en åklagare, Sten-Åker Runerheim!

Det var först efter en längre utflykt till Chicago, som han började att tänka mera på Malmö, så kom denna bok till, en berättelse om en tidsresa. Nu är han tillbaka i Malmö och bor på Möllevången. Jag läser gärna en ny bok av Greger Larsson.

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen