Litteratur:Ulf Ellervik - Glass för kemister - Tidningen Kulturen
Ulf Ellervik Foto C-Sturmark

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Om de värdefulla egenskaperna i allt levande

Ulf Ellervik

Glass för kemister

Fri Tanke

 

Kemiprofessor Ulf Ellerviks nya bok Glass för kemister och andra livsnjutare är mer än bara en receptbok för naturvetenskapligt intresserade glassmakare, den bjuder även på en hel del kulturhistorisk dryckeshistoria där den klassiska cocktailen avhandlas.
Det hela är faktiskt väldigt sympatiskt befriande och rakt på sak utan att det för den skull bli torrt.
Ulf Ellervik Foto C-Sturmark

Ulf Ellervik Foto C-Sturmark

Boken igenom går Ellervik kunskaps- och receptmässigt igenom mer eller mindre välkända glassdesserter, sorber och drinkar.

Ellervik är expert på det område inom kemin som brukar kallas för naturproduktkemi, och detta ämne får sägas vara centralt för de fakta som presenteras. Naturproduktkemi handlar enkelt uttryckt om att finna ämnen med intressanta eller värdefulla egenskaper i allt levande i naturen.

Genom sitt bredda expertkunnande försöker Ellervik i boken exempelvis förklara varför glass är så gott, eller vad de olika fryspunkterna är för olika typer av alkoholhaltiga drycker, eller varför Bloody Mary intar en alldeles särskild särställning rent smakmässigt bland alla de klassiska drinkarna. Kunskap och tradition är ledstjärnor här, och boken är garanterat fritt från ängslig trendkänslighet. Inte ens de färggranna aptitretande fotografierna hemfaller åt något som ens är i närheten av att vara trendkänsligt.

Det hela är faktiskt väldigt sympatiskt befriande och rakt på sak utan att det för den skull bli torrt.

Boken Glass för kemister är i positiv mening nördig så det förslår utan att bli överkurs. Här varvas litegran den typen av utredande fakta kring sådant som många nog funderat kring men aldrig fått ett riktigt utformade svar på med ”onödigt” vetande. Lägg här till att boken har ett kunnigt och medryckande förord signerat Edward Blom och du har en bok som tar dina livsnjutares kunskaper till nya inspirerade höjder. 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen