Litteratur: Liz Pichon - Tom Gates är helt suverän (på vissa grejer) - Tidningen Kulturen
Liz Pichon

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den suveräna Liz Pichon är tillbaka!

Liz Pichon

Tom Gates är helt suverän (på vissa grejer)

Illustrationer: Liz Pichon

Serie: Tom Gates 

Översättning: Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn

Alfabeta

 

Liz Pichon är helt suverän! 2 miljoner sålda bokexemplar bara i Storbritannien talar sitt eget tydliga språk. Dessutom har Tom Gates böckerna kammat hem flera stora priser - bland annat det prestigefulla Roald Dahl priset - och böckerna finns nu på över 30 olika språk. Tom Gates är helt suverän (på vissa grejer) är den femte delen i den populära serien om Tom Gates.
Boken är fantasifullt illustrerad och det ser till och med ut som om det finns riktiga plåster (utstyrda till monster) i boken ... Om man vill kan man roa sig med det extra pysslet att leta upp alla monster i boken. Eller att färglägga dem ...
Liz Pichon

Liz Pichon

Trovärdigt och kul

Ibland hör man Tom Gates böckerna jämföras med Dagbok för alla mina fans serien. Jeff Kinney må vara nummer två på listan över världens rikaste författare, men han är absolut inte på topplistan över att vara mest originell eller mest trovärdig.

Liz Pichon är roligare och hennes karaktärer är mycket mer trovärdiga. Det är också kul med ett icke-amerikanskt perspektiv på vad som är viktigt i livet. Handlingen blir aldrig överdriven och Pichon får ändå ut mer humor ur varje situation, hur vardagliga de än är. Det är också skönt att slippa amerikanska stereotyper i alla huvudrollerna. Tom Gates böckerna är inte uppbyggda kring en konstruerad "story arc".

Monsterklotter i marginalerna

Dessutom kan man faktiskt tro att en mellanstadieunge har ritat Tom Gates böckerna - här klottras det friskt i marginalerna, bokstäverna lutar lite snett ibland, monster dyker upp här och där, utan att ha något med handlingen att göra överhuvudtaget - och ingenting är så där tillrättalagt och rent och amerikanskt. Dagbok för alla mina fans är helt uppenbart ritad och skriven av en vuxen person som är utbildad i vad han gör.

Liz Pichon är också utbildad, hon är grafisk designer, men att hon lyckas få allt att se så enkelt och "barnsligt" ut när hon ritar och skriver är ju ett genidrag!

Tio tips för banangalna

Dessutom får man massor av bra hobby- och pysseltips när man läser böckerna, utan att man egentligen lägger märke till det. I den här boken: Hur man bygger en flotte, hur man gör en resedagbok, hur man gör en klottervägg, hur man ritar en egen T-shirt, hur man skriver en låt (eller inte), hur man spelar sänka monster, hur man leker med post-it-notes, hur man skriver bananmeddelanden och hur man gör en igelkott av en banan. Och hur man gör goda banansnacks!

På det hela taget finns många banan-tips i den här boken!

När man läst klart Tom Gates är suverän ... så har man MASSOR av saker som man vill prova på direkt!

Maximal humoristisk utdelning av vardagen

Det bästa i boken är att den får ut maximal humoristisk utdelning av så väldigt vanliga saker. Som att gå och handla på snabbköpet och försöka gömma de där inte-så-nyttiga kolarånen UNDERST i vagnen, så de säkert kommer till kassan ... men så går jättepacken med billiga toarullar sönder och toarullarna rymmer ...

Det är så himla typiskt! Liksom att alla i familjen verkar köpa jättepåsar med bananer, eftersom de är rea och ett riktigt kap. De är ju lite gröna och kommer att hålla sig jättelänge! Eller hur? Eller kanske inte ... Vilken storhandlande familj känner inte igen sig? Och sedan kommer det faktum att om man inte äter upp storhandlingen har man ju egentligen inte gjort någon storhandlingsvinst!

Flott liv på läger

Huvudattraktion i den här boken är när Tom Gates och hans kompisar åter på läger. Det mesta strular till sig men Toms lag lyckas i alla fall bygga en egen flotte. Fast egentligen är det deras ledare som gör det åt dem ... Och Tom gör slut på alla plåster som mamma skickat med. De blir ju så himla bra dekorationer i hans resedagbok!

Man skulle gärna ha Toms roliga, knasiga familj och kompisar och hans snälla föräldrar som städar och målar om hela hans rum när han är borta - och fixar en hel ritvägg att klottra och rita på, om och om igen! Tom Gates suveräna familj uppmuntrar hans konstnärliga klottrande (till och med sura storasyster som innerst inne är riktigt schysst!) och vem vet, han kanske blir grafisk designer i framtiden?

Hur många mini-monster hittar du?

Boken är fantasifullt illustrerad och det ser till och med ut som om det finns riktiga plåster (utstyrda till monster) i boken ... Om man vill kan man roa sig med det extra pysslet att leta upp alla monster i boken. Eller att färglägga dem ...

Precis när man tror att det inte kan bli roligare och knasigare så kommer kusinerna på besök och så flyttar en ny tjej in i grannhuset och hon verkar vara ännu bättre på att göra fula grimaser än Tom Gates. Fortsättning följer ...

Den suveräna Liz Pichon kommer tillbaka, var så säkra på det!

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen