Litteratur: Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer - 21 sanna deckargåtor - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Rosa pantrar, kungamord, Mona Lisas försvinnande och mycket mer

Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer

21 sanna deckargåtor

Illustrationer: Elin Jonsson

Alfabeta 

 

Det här är en helt suverän mysteriebok med samlade noveller där ALLA deckargåtor är helt sanna! Dvs. allt har hänt i verkligheten! För ett par tusen år sedan, för ett par hundra år sedan eller bara för ett par år sedan ... Giftmord, kungamord, juvelstölder och en konstkupp då en obetydlig liten tavla vid namn Mona Lisa försvann ... Allt finns med i den här boken!
För barnen är det speciellt kul att läsa om Fantastiska Tolvan - tolv barn och en hund, som Enid Blytons Fem-gänget, "The Famous Five", som gjorde en annorlunda upptäckt på sin påskäggsjakt under en vårdag i England. Det här inträffade 2016 och den allra nyaste berättelsen i boken.

 

Vem vill köpa Eiffeltornet?

Det här är en superkul sommarbok, tävla gärna med kompisar och familj om att komma på olika lösningar! Du kanske kommer på helt andra lösningar än de i boken, som också är bra?

All information som behövs för att knäcka deckargåtorna finns i texten eller bilderna som hör till.

Inga förkunskaper krävs, men det hjälper att vara finurlig och att ta in ALL information och alla små detaljer!

Målgruppen är slukaråldern (som just vuxit ifrån Lasse-Maja böckerna?) men boken fungerar precis lika bra för äldre läsare som vill ha en kul och klurig och lättläst bok, där man inte behöver lägga så mycket tid på varje novell. En bonus är att läsaren även lär sig mycket om historia och om olika "kändisar". Som att den kända Mona Lisa inte alltid varit den berömdhet som hon är idag ... Och att Eiffeltornet har blivit sålt - två gånger! (Det var en bluff, båda gångerna!). 

Verklig Lasse-Maja blev rik på böcker

Hela boken inleds med att introducera Lasse-Maja - inte Martin Widmarks deckarduo, utan verklighetens Lasse-Maja, som blev känd för sina inbrott i början på 1800-talet. Han blev ännu mer känd som författare - han skrev inte ner sina skrönor själv, utan det gjorde någon annan (det fanns tydligen spökskrivare för kändisar redan då!) och Lasse-Maja tjänade mer pengar på historieberättandet än på sina inbrott.

Det stora tågrånet i England, där pengarna fortfarande är spårlöst borta än idag, är ett av de mest spännande äventyren i boken.

Rosa Pantern tassar vidare

Roligast är det att läsa om juvelligan De rosa pantrarna som fortfarande är på fri fot. Ligan har fått sitt media-namn efter filmen Den rosa pantern (med Peter Sellers och David Niven) - vad de kallar sig själva har vi ingen aning om, om de kallar sig något över huvud taget, medlemmarna i ligan får inte ens känna till de andra medlemmarnas namn. Hur den ökända juvelligan såg till att inte få några vittnen under en smart planerad juvelkupp i södra Frankrike är en intressant tankenöt att knäcka  - och deras lösning är garanterat ovåldsam!

Tolv barn på äggjakt

För barnen är det speciellt kul att läsa om Fantastiska Tolvan - tolv barn och en hund, som Enid Blytons Fem-gänget, "The Famous Five", som gjorde en annorlunda upptäckt på sin påskäggsjakt under en vårdag i England. Det här inträffade 2016 och den allra nyaste berättelsen i boken.

Med 21 sanna deckargåtor har man garanterat kul i många timmar, speciellt om man portionerar ut de olika berättelserna och diskuterar dem. Man kan även söka mer fakta på Internet och till exempel se barnen i Fantastiska Tolvan intervjuas.

Språket är i boken lättläst, men mysterierna är inte alltid så lättlösta!

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen