Litteratur: Julia Donaldson - Kvastresan - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En modern brittisk häxa flyger in över Hellsingland

Julia Donaldson
Kvastresan
Illustrationer: Axel Scheffler Översättning: Lennart Hellsing
Alfabeta

 

Julia Donaldsons högt älskade häxa flyger in över Sverige, rakt in i Hellsingland! Kan det bli bättre? I engelskt original är denna bok redan en modern klassiker. Den här svenska utgåvan kom ut under våren 2017 och är föredömligt gjord i ett litet behändigt format, som skapt för små fingrar att hålla i och bläddra i och njuta av. Det här är en stor liten favorithistoria, som tål att begrunda och betrakta, om och om igen.

 
Den bästa scenen i Kvastresan är när alla de små vännerna går tillsammans för att rädda häxan från en drake (visst, prinsessor brukar räddas från drakar men en häxa??? Nyskapande och lite nonsenskul!) och tillsammans förvandlar de sig till en lerig totempåle och skrämmer slag på draken.

 

Det finns hjärterum!

Kvastresans originaltitel är Room on the Broom. Titeln syftar på det gamla sägessättet att finns det hjärterum så ... finns det alltid plats för ännu en rumpa att ta plats på kvasten!

Den snälla, trevliga och hjälpsamma häxan ger lift till så många djur och sedan är det alla djurens tur att rädda häxan! Här finns en ny, spännande tolkning av den gamla sagans "dam i nöd"!

Författaren Julia Donaldson och illustratören Axel Scheffler är ett av den internationella barnlitteraturens absolut bästa och mest älskade radarpar.

De flesta känner till den egensinniga och originella berättelsen om Gruffalon, med en ovanlig hjälte i huvudrollen, och med den sensmoralen att man kan lösa allting med fantasins och sagoberättandets hjälp.

Finurligt, fantasifullt och lite farligt

En av de roligaste böckerna av paret Donaldson och Scheffler är just Room on the Broom och den svenska upplagan Kvastresan med en finurlig rimmad översättning av Lennart Hellsing är helt enkelt underbar! Barnlitteratur blir inte bättre än så här!

I blåsten uppe på kvasten tappar häxan det ena efter det andra. Som tur är det alltid någon som hittar sakerna åt henne och alla får åka med. Till slut brister kvasten och häxan ramlar av och hamnar öga mot öga med en blodtörstig drake … Då är det bra att ha många små vänner, som den svenske seriebjörnen Bamse pedagogiskt skulle ha påpekat!

Den bästa scenen i Kvastresan är när alla de små vännerna går tillsammans för att rädda häxan från en drake (visst, prinsessor brukar räddas från drakar men en häxa??? Nyskapande och lite nonsenskul!) och tillsammans förvandlar de sig till en lerig totempåle och skrämmer slag på draken.

Flygande vänner och fantasins räddande kraft

Fyndigt, fiffigt, finurligt, fartfyllt och helt enkelt fantastiskt underbart! Det är omöjligt att inte älska denna historia om de flygande vännerna som tillsammans är modiga och utmanar stora faror! Det här är en favoritbok att komma tillbaka till, om och om igen! Hela berättelsen genomsyras av en kärlek till orden och fantasins kraft. Den här boken är lika kul för alla åldrar och det finns så många spännande, roliga och underfundiga detaljer att upptäcka i illustrationerna!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen