Litteratur: Anna Bengtsson - Bollar tar semester - Tidningen Kulturen
Anna Bengtsson Foto Ulla Montan

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Alla behöver vara lediga på sitt sätt

Anna Bengtsson

Bollar tar semester

Alfabeta

 

Alla arbeten kräver vila och tid för återhämtning, ibland kan det behövas lite extra vila, ibland krävs det miljöombyte för att bli lite gladare och piggare. Några vill bara vila länge, de har nästan gått in i väggen, andra behöver vara aktiva hela tiden, annars klättrar de på väggarna. Alla är så olika, har skilda behov och tänker på olika sätt.
De tre bollarna bestämmer sig gemensamt för att åka till havet, sola och bada, pingpongbollen vill läsa en bok.
Anna Bengtsson Foto Ulla Montan

Anna Bengtsson Foto Ulla Montan

Bollar är också olika, fotbollen behöver verkligen vara själv, slippa sparkar, som går både snett och diagonalt, ibland kan det vara skönt att hamna högt uppe i ett träd eller bara ligga och guppa i en bäck, det ger lite lite extra vila, innan man blir hittad.

Pingpongbollen, har det bara jäktigt och hektiskt, den studsar fram och tillbaka, tar på bordskanten, far iväg eller får ett hårt slag, så att den lämnar hagen – av allt detta blir den bara trött och behöver verkligen semester som alla andra. Ibland kan den försvinna bakom en studsmatta i idrottshallen, bara ligga där i dunkel, ha det avkopplande, men riktigt långtråkigt.

Badbollen har det bara trist inomhus, den behöver något annat, något vått, badbollar ska inte vara på land, alltså badbollen behöver vatten för att bli glad och piggas upp.

De tre bollarna bestämmer sig gemensamt för att åka till havet, sola och bada, pingpongbollen vill läsa en bok.

Allt funkar bra, resan dit, de hittar bra platser, bekväma solstolar och de får göra det, som de längtar efter. Vågorna är lagom stora.

Snart blir det annorlunda, det kommer en studsboll från ingenstans, stör, oroar och hoppar och far omkring, som en besatt – de tre bollarna blir bara trötta och plågade. De behöver lugn, ro och vila, de vill åka hem!

Så är det ofta, det blir inte alltid, som man har tänkt sig på semestern!

Anna Bengtsson har med bilder och text skapat en rolig och oförutsägbar berättelse för de minsta.

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen