Litteratur:Laura Wood- Poppy Pym och den förhäxade pjäsen - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Something wicked this way comes!

Laura Wood

Poppy Pym och den förhäxade pjäsen 

Serie: Poppy Pym (del 2)

Översättning: Helena Stedman. Illustrationer: Beatrice Bencivenni

Modernista

 

En Poppy Pym bok är synonymt med smart skriven spänning, en stor dos humor, massor av brittisk charm - och en av de bästa hjältinnorna som barnlitteraturen har sett!
En Poppy Pym bok är helt fristående - Poppy löser ett nytt mysterium i varje bok, i förra boken tog hon sig an Faraos förbannelse, i den här boken tar hon sig an en uppsättning av Macbeth och en förbannelse som vilar över pjäsen. Something wicked this way comes! Det finns visserligen tre häxor i pjäsen, men kan en pjäs verkligen vara förhäxad?

 

Laura Wood var helt okänd när hon slog igenom med Poppy Pym och Faraos förbannelse, en bok som belönades med priset för årets bästa brittiska barnbok. Man sade sig vara på jakt efter "nästa Harry Potter" när en barnbokstävling lanserades. Laura Wood vann tävlingen och barnen hade plötsligt fått en ny favoritserie!

"Hotter than Potter"

Egentligen är det stor skillnad på Harry Potter serien och Poppy Pym serien - även om båda serierna utspelar sig på internatskolor. Poppy Pym är mycket roligare, minst lika spännande och här har allt "en logisk förklaring". Här finns aldrig några övernaturliga, paranormala eller magiska förklaringar till deckarmysterierna.  

Ibland verkar Poppy Pym nästan vara en parodi på Harry Potter, som till exempel de fyra elevhemmen. I Harry Potter serien har de fått sina namn efter fyra stora, kända trollkarlar och man måste läsa massor med pretentiöst prat om hur modig Goderic Gryffindor var, och därför är också de i hans elevhem så modiga, precis som Harry Potter.

I Poppy Pym har elevhemmen namn efter fyra småfåglar: Steglitsen, Sparven, Rödhaken och Gärdsmygen. Poppys elevhem är Steglitsen. Och det är därför Poppy Pym är en mästare på kamouflage?

Poppy-Pym-världen handlar om äkta vänskap, de unga huvudpersonerna är inte påhittade bara för att de ska växa upp gifta sig med varandra (och ingen gör någonsin Poppys läxor åt henne!)

Poppy är en mycket sympatisk hjältinna och de andra romanfigurerna förväntas aldrig offra livet för hennes väl och ve eftersom hon är "den utvalda". De andra romanfigurerna tillåts ha egna liv och egna intressen och inte bara existera som "hjälpare" eller "stjälpare" när Poppy är i farten. 

Poppy Pyms värld är full av starka, smarta, roliga och intressanta kvinnoporträtt. Det gäller både hennes värld på cirkusen, där hon är uppväxt, och hennes värld på internatskolan Saint Smithen's, där hon försöker passa in och lära sig andra färdigheter än cirkuskonster

Poppy Pym böckerna är genomgående illustrerad med roliga bilder av Beatrice Bencivenni, som Poppy kommenterar i den berättande texten.

En förhäxad pjäs med häxor

En Poppy Pym bok är helt fristående - Poppy löser ett nytt mysterium i varje bok, i förra boken tog hon sig an Faraos förbannelse, i den här boken tar hon sig an en uppsättning av Macbeth och en förbannelse som vilar över pjäsen. Something wicked this way comes! Det finns visserligen tre häxor i pjäsen, men kan en pjäs verkligen vara förhäxad?

Poppy, som tillämpar logisk slutledningsförmåga lika säkert som en ung Sherlock Holmes, tvivlar på det.

Hon är säker på att en människa ligger bakom sabotagen. Men varför? Dessutom försöker hon lösa ett fall med en mordbrand i byn och ett fall med en försvunnen skatt som ska finnas gömd någonstans på skolan. Förutom sina nya mysterier har Poppy börjat fundera på var hon kommer ifrån. Vem lämnade henne som hittebarn till cirkusen? Finns det en mamma någonstans som saknar henne?

Hinner Poppy med att undersöka detta också? Men kanske blir Madame Pym ledsen i sådana fall, hon som uppfostrat Poppy till en äkta cirkusflicka?

Till sin hjälp i mysteriehärvan har Poppy sina två bästa vänner: den smarta Ingrid som älskar böcker och den rolige Kip som älskar mat i allmänhet och kakor i synnerhet. Hon får stor hjälp av deras respektive expertkunskaper - vem hade kunnat tro att Kips kakkunskaper skulle vara en fråga om liv och död?

Spännande och rörande upplösning

Upplösningen på skattjakten är både rolig och rörande på en och samma gång. Laura Wood skriver med massor av humor, men hon driver aldrig, aldrig med sina unga huvudrollsinnehavare. Känslorna är på riktigt.

Det här är kort sagt den bästa upplösningen på en skattjakt någonsin!

Poppy Pym är en sällsynt kavat och komplex hjältinna och Laura Wood skriver med stort patos utifrån en tolvårings synvinkel. Det är bara att kapitulera inför denna charmiga hjältinna och inse faktum: här ska det sträckläsas! Mindre viktiga saker som att sova och äta får vänta. Kip skulle bli förfärad. Men inte Ingrid!

Heja Poppy Pym, kom snart tillbaka igen!

 

Läs även Poppy Pym och Faraos förbannelse:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21669-litteratur-laura-wood-poppy-pym-och-faraos-forbannelse

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen