Litteratur: Selene Hellström - Du är en stork som har landat - Tidningen Kulturen
Selene Hellström. Foto Eva Bergström

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vi och dom

Selene Hellström

Du är en stork som har landat

Lejd

De sista sidorna i Selene Hellströms berättelse läser jag på det stora möbelvaruhuset, i cafeterian, där jag dricker kaffe, äter en småfranska och försöker öppna påläggspåsen utan sprängdeg och plåtsax.
Vid toalettbesöket funderar jag vidare på vad jag läst och ser plötsligt skriften på pappershållaren med en välvd, vacker huv. Utlännings PACK, så står det, det är rätt avskrivet och utan ändringar, dessutom står det ord på ett språk, som jag inte begriper. Hemma på landet ser jag den vanliga kvinnan utanför Konsum, med sin slitna pappersmugg och sin text på en pappskiva om de sjuka barnen och om en far, som behöver pengar till operation av hjärtat.
Selene Hellström. Foto Eva Bergström

Selene Hellström. Foto Eva Bergström

Vid toalettbesöket funderar jag vidare på vad jag läst och ser plötsligt skriften på pappershållaren med en välvd, vacker huv. Utlännings PACK, så står det, det är rätt avskrivet och utan ändringar, dessutom står det ord på ett språk, som jag inte begriper. Hemma på landet ser jag den vanliga kvinnan utanför Konsum, med sin slitna pappersmugg och sin text på en pappskiva om de sjuka barnen och om en far, som behöver pengar till operation av hjärtat.

Det är så det är, en klunga romska tiggare, i varje samhälle utanför affären och Systemet, vi ska förhålla oss till detta och alla frågor som uppstår om vem som tar pengarna egentligen, om det är kriminella ligor, som organiserar allt, om de verkligen är fattiga eller bara utsända, om var de bor och alla myter om stölder och andra handlingar, som vi inte tycker om. Samtidigt ska vi höra om det hårdhänta, som de utsätts för, om våld, trakasserier och utnyttjanden.

Selene Hellström låter oss i en kollektiv berättelse, möta människors känslor, uttryck och handlingar mot denna, nya företeelse, det är en ansenlig skara människor, som träder fram, det är svårt att hålla reda på alla, det gör att uppmärksamheten vid läsningen avtar. Det finns tydliga gemensamheter mellan människorna, de lever i samma tid, i en svensk småstad, som jag känner igen och kring alla, finns omständigheter, som är lika. Det kan vara i familjen, på arbetsplatsen eller vid en stor fest, där de andra utnyttjas.

Det finns i berättelsen goda ansatser till både nyanseringar, problematiseringar och en belysning av schablonartade uppfattningar. Men bilden av de hårda tagen dominerar, de ska åtminstone bete sig som andra, prata svenska, bort mot den riktiga hårdhetspolen - allt främmande ska ut, det hör inte hemma i vårt samhälle, det är en svulst, som tär och utarmar.

Det jag ställer mig tveksam är att se detta, som en roman, det förefaller snarare vara en samling novellaktiga berättelser, det hindrar inte att Selene Hellström visar på en teknisk och berättargod skicklighet, boken är både utmanande och spännande, den väjer inte för att belysa riktigt besvärliga och svåra frågor. Det lämnas inga entydiga svar, men ställs många viktiga frågor, kring både allmän irritation till har och vackra stänk av humanism. Särskilt fäster jag vid, den allmänna uppfattningen, att de får klara sig själva, de andra – i detta finns det både en likgiltighet och ett förakt mot svaga människor.

Selene Hellström debuterade 2011 med novellsamlingen Våra händer stickande, kliande.

 

 

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen