Litteratur:Katarina Mazetti - Kusinerna Karlsson: Fällor och förfalskare - Tidningen Kulturen
Katarina Mazetti foto Thronullberg

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Bästa läsgodiset någonsin av Mazetti!

Katarina Mazetti

Kusinerna Karlsson: Fällor och förfalskare

Serie: Kusinerna Karlsson (del 8)

Alfabeta

 

Sommarlov för Kusinerna Karlsson innebär nya äventyr på deras egen äventyrsö: Doppingön!

 
Konstmysteriet med mystiska konstförfalskningar av märkliga tavlor, som plötsligt blev uppskattade och värdefulla när konstnären försvann under oklara omständigheter för nästan 70 år sedan, är både roligt och hemskt, dramatiskt och tänkvärt. Och en smula rörande.
Katarina Mazetti foto Thronullberg

Katarina Mazetti foto Thronullberg

Det är visserligen föräldrafritt men långt ifrån mysteriefritt, när fula filurer med fuffens i kikaren slår sina lovar kring den hemlighetsfulla ön i Fällor och förfalskare.

Det hela utvecklar sig till ett sommarlov fullt av faror och fasor och konstnärliga komplikationer!

Sveriges spännande svar på "The Famous Five"

Äventyrsserien med Kusinerna Karlsson är så nära man kan komma en svensk Fem-gänget serie, eller "The Famous Five" som gänget heter i original. Här finns fyra barn, som alla är släkt, och som klarar sig själva utmärkt, utan att vuxna lägger sig i. Här finns ett charmigt husdjur (fast det är en katt istället för en hund). Här finns massor av god mat. Läckra beskrivningar av vad som äts är minst lika viktiga här som i de gamla brittiska barnboksklassikerna. Här finns en spännande ö som liksom är gängets egen ö. Och det händer alltid något mystiskt när de har lov!

Man vet vad man har att vänta sig och man blir inte besviken. Kusinerna Karlsson seglar, badar, målar, rider, lagar jättegod mat och äter när de vill på dygnet. De löser gåtor och mysterier på löpande band och tar fast bovar och banditer. Dessutom: barnen blir inte äldre hur många lov som än passerar förbi!


Läskigare, roligare, läckrare!

Det är imponerande att Katarina Mazetti lyckas skriva samma bok en gång till, utan att skriva samma bok en gång till! Maten är superläcker, Humlan är hur rolig som helst, barnen hotas av skumma typer, solen gassar, det är samma gamla ö ... och ändå är detta ett äventyr som är helt annorlunda.

Mysteriet är mer svårlöst, själva boken är både läskigare och ännu roligare än de tidigare i serien och som helhet är detta den klart bästa Kusinerna Karlsson boken och den bästa barn- och ungdomsbok som Mazetti skrivit hitintills.

Humlan är i mitt tycke den absolut bästa karaktären, hon är yngst men ändå på något sätt modigast, och helt klart kaxigast! Hon älskar mat och djur och sin franske kusin Alex (som är bra på att laga mat) och hon har alltid något nytt favorituttryck som hon ska använda hela tiden. Den här gången är det "På min ära!".

Konstnärlig kusin kidnappad

George är konstnären av de fyra, och hans konstkunskaper kommer väl till pass under detta mysterium, liksom det faktum att Julia är snabbtänkt och bra på att simma och segla. När George blir bortförd är det Julias sak att vara den räddande damen i nödens stund!

Konstmysteriet med mystiska konstförfalskningar av märkliga tavlor, som plötsligt blev uppskattade och värdefulla när konstnären försvann under oklara omständigheter för nästan 70 år sedan, är både roligt och hemskt, dramatiskt och tänkvärt. Och en smula rörande.

Det går troll på ön

Det finns mycket som det går troll i. Bland annat så går det runt troll på själva ön! Kusinerna Karlsson ser mystiska troll-liknande varelser på olika ställen av ön. Deras moster Frida, som brukar vara på ön när de kommer, är plötsligt försvunnen, det hörs bara skrik på hennes mobilsvar. Ingen vet var hon är eller vad för konstiga planer hon blivit invecklad i den här gången. Någon målar hemska tavlor där de fyra kusinerna ser ut som monster, för att skrämma dem från ön ... Vad pågår egentligen? Det visar sig vara mer än ett mysterium som pågår samtidigt och de fyra ungarna får använda all sin list och klurighet för att reda upp allt. Humlan använder dessutom flitigt en krocketklubba! Det råkar faktiskt vara Humlan som först kommer på sanningen bakom konstmysteriet - men snarare trots än tack vare sin krocketklubba.

Helt vegetarisk kalasmat

Alex, som bor i Frankrike, är den av de fyra som är den store matexperten och det vattnas i munnen varje gång som matlagningsteamet (Alex + Humlan) är igång. Boken avslutas med recept som är både lätta och läckra att laga till. Och dessutom helt vegetariska! Till och med den avslutande tårtfesten i boken är helt vegetarisk, vilket Humlan inte är sen att påpeka!

Det här är verkligen en bok som har allt: skratt, skräck, mystik, dramatik och massor av god mat!

Det här är en verkligt god bok! På min ära!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen