Litteratur: Svetlana Aleksijevitj, Sara Danius, Olga Sedakova, Julija Tjernjavskaja - Dialoger med Svetlana Aleksijevitj - Tidningen Kulturen
Svetlana Aleksijevitj

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

”...det värsta var att gå omkring i herrkalsonger under hela kriget”

Svetlana Aleksijevitj, Sara Danius, Olga Sedakova, Julija Tjernjavskaja

Dialoger med Svetlana Aleksijevitj

Redaktion & översättning Johan Öberg&Kajsa Öberg Lindsten

Ersatz

 

En dialogbok som i sin vittförgrenade helhet ger en spännande och mångfacetterad karta av vägvinnande ingångar till Svetlana Aleksijevitjs litterära verk.
Det som drabbar särskilt i denna textdialogsamling är Svetlana Aleksijevitjs efterord. Hon talar om kriget och om döden. Och hon berättar bland annat att hon vill tala om läxor hon lärt sig under den långa resan.
Svetlana Aleksijevitj

Svetlana Aleksijevitj

Det som drabbar särskilt i denna textdialogsamling är Svetlana Aleksijevitjs efterord. Hon talar om kriget och om döden. Och hon berättar bland annat att hon vill tala om läxor hon lärt sig under den långa resan.

”Den första läxan... Jag var ännu mycket ung och hade nyss börjat med det här arbetet (journalistens, BH:s anm), och jag försökte göra mig av med den sovjetiska journalist som satt inne i mig,/.../en av kvinnorna i min bok. hon hade en mycket intressant historia och jag frågade: Vad var det allra hemskaste under kriget?...hon tittade på mig.../.../...Och så sade hon: ”Du tror att jag skall säga att det är hemskt att dö...Men det är fel, vi var sådana människor som inte var rädda för att dö. Nej, det allra värsta var att gå omkring i herrkalsonger under hela kriget!”

Sara Danius diskuterar i Aleksijevitj och litteraturen: ”För att förstå Aleksijevitj- jag tänker på den väldiga kraften hos hennes författarskap- måste man inse att hon inte är ute efter att beskriva ett historiskt händelseförlopp/.../...hennes projekt är att beskriva den mänskliga själen”

Julia Tjernjavskaja har en text om Aleksijevitj och den villrådiga människan: ” Svetlana Aleksijevitj samlar in vår mångstämmighet, våra stigar som förgrenar sig, våra 'små sanningar' som ibland skyr varandra som pesten...”

Och Olga Sedakova går in i problematiken kring Aleksijevitjs tigande och människans ensamhet” ”Den journalistik dit Aleksijevitj hänvisas har inte och bör inte ha någon (sådan)( BH:s parentes) bild av helhet i sig. Helheten är konstnärens sak, konstnären som inte 'informerar', utan som 'performerar' sin läsare.”

Och som sagts inledningsvis står Svetlana Aleksijevitjs efterord i den intressanta mitten av texterna och griper tag.

Denna dialogbok som helhet ger en mycket spännande och mångfacetterad karta av ingångar till Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs omfångsrika verk. Ett tillskott i bokhyllan att verkligen rekommendera för varje läsare som önskar ta sig in ytterligare i denna vittförgrenade författares rika produktion.

Ersatz skriver i anslutning till presentationen av denna dialogbok:

”I början av maj 2016 hölls ett seminarium i Jonsered, Göteborg. I centrum för samtalen och föredragen stod 2015 års Nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, som berättade om sitt eget skrivande och kommenterade de övriga deltagarnas inlägg. Resultatet blev denna dialog.”

Och som lockande ingång kan ett avslutande citat om sitt skrivande från Svetlana Aleksijevitjs slutord ge tjänlig läslust:

”Därför finns det i den här genren inte heller några exakta gränser, som till exempel en roman eller en dikt. Allt lever ännu. Allt rör sig. Och det sorgliga är förstås att ju längre man lever, desto fler frågor ställer man sig”

Sara Danius är litteraturvetare och ständig sekreterare i Svenska Akademin. Olga Sedakova är en av Rysslands mest framstående poeter och god vän till Svetlana Aleksijevitj. Julija Tjernjavskaja är professor i litteraturvetenskap och god vän till Svetlana Aleksijevitj, samt en av de otaliga personer som blivit intervjuade i böckerna.

Och Svetlana Aleksijevitj, föremålet, subjektet eller objektet i denna dialogbok är om det händelsevis undgått någon läsare 2015-års Nobelpristagare i litteratur.

 

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts