Litteratur: Johannes Heldén - Takträdgårdar - Tidningen Kulturen
Johannes Heldén

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Fragment och skärvor

Johannes Heldén

Takträdgårdar

OEI editör

 

I midsommar besökte jag ett hus utanför Köpenhamn med en magnifik takträdgård med gröna tak med en mängd mossor och sedumarter, dessutom kunde jag bestämma sex växter, som fanns där - tuvrör, rölleka, jättenattljus, backsippa, blodnäva och krypflox
I denna poetiska guidetur, finns både vindar, duggregn, regnmoln och dimmor som beter sig som tidigare, de faller ner över ängarna och de lättar, under dem finns den vanliga verkligheten.
Johannes Heldén

Johannes Heldén

Fullt så prunkande är det inte i Johannes Heldéns nya diktsamling, som är hans trettonde diktbok, det är en ljudartefakt från 2037, till boken hör fyra ljudfiler, fältinspelningar, som kan laddas ner. Det är inspelat, dechiffrerat och nedtecknat av Johannes Heldén.

Den övergripande bilden ska teckna ett landskap efter en katastrof, ett reningsbad, blottlägga de rester, som finns kvar och se hur dessa skärvor förhåller sig till en tidigare helhet. Ett utforskningsarbete, en rekonstruktion. I detta går det inte att tala om en exakthet eller en precision, det är mera grova mått, skattningar och en form av arkeologi.

I denna poetiska guidetur, finns både vindar, duggregn, regnmoln och dimmor som beter sig som tidigare, de faller ner över ängarna och de lättar, under dem finns den vanliga verkligheten.

Det pålitliga ljuset finns kvar och avtryck av liv, det går att fastställa med stor säkerhet, detta liksom skiftningar från dag till natt och skiftningar i årstider, från augustis skärpa i ljuset till rönnens veckor om hösten.

I det askgrå dikthäftet om runt femtio sidor, är det ändå en stämning av förfall och dystopi, som skrivs fram, det förefaller kusligt nära i tiden, i varje fall känns det inte långt borta, många ord berör och allra mest berör det ordlösa, mellanrummet, det som inte kan skrivas ner, utan stannar vid antaganden och tankar om förmodanden.

Skärvor och fragment av liv förefaller bara omskakade, men oskadade;

” mossträdgård molnfronten ovanför motorvägen

fladdermössen har flyttat in i båthuset

 

vågsvall radions brus

för att känna sig mindre ensam

 

om natten fåglarnas varningsrop det som passerar

knappt existerande”

 

Johannes Heldén är poet, konstnär och musiker.

 

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen