Litteratur: Niels Peter Stilling - Danmarks Herregårde: Skåne Halland og Blekinge - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Danska herrgårdar i Sverige

Niels Peter Stilling
Danmarks Herregårde: Skåne Halland og Blekinge
Gyldendal

I två tidigare böcker har historikern och museimannen Niels Peter Stilling mycket ingående och faktarikt förtecknat och kommenterat herrgårdarna på en rad större och mindre danska öar: på Sjælland, Møn, Lolland-Falster, Fyn och Langeland.På bokens vackra omslag syns ett porthus som uppfördes år 1600, det på Hovdala strax söder om Hässleholm, ”en krigerborg ved Finjasøen” som länge var förfallet och som under de år militären använde markerna till stridsvagnsövningar var stängt för besökare.

 

Nu har turen kommit till de delar som sedan sen vikingatid varit danskt land men som på grund av ”den ulykkelige fred i Roskilde i 1658” inte längre är det. Det tredje bandet,”Danmarks Herregårde: Skåne Halland og Blekinge” är alltigenom intressant och som tack vare redaktören Marianne Moring och grafikern Bettina Kjærullf-Schmidt på Gyldendal blivit ett praktverk. De sex första kapitlen som håller sig till Skåne går kronologiskt fram, från medeltiden och renässansen över barock, rokoko, klassicism och empire till 1800-talets medeltidssvärmande historicism. I de avslutande båda kapitlen förtecknas nio herrgårdar och slott i Halland och tre i Blekinge. Boken hinner med sammanlagt åttio byggnader.

Det börjar med Borgeby strax utanför Landskrona där Rainer Maria Rilke kände sig hemma hos Hanna Norlind och hennes man målaren och författaren Ernst, han som till Baltiska utställningen i Malmö 1914 åstadkom en praktfull affisch med flygande storkar. Sådana var han bra på, liksom på kajor och kråkor. Och det fortsätter med de många senmedeltida borgarna på Österlen, som Glimmingehus, Bollerup och Tosterup som spelar en viss roll i HasseåTages film "Äppelkriget". Torup i bokskogarna strax utanför Malmö är den första i kapitlet om renässansborgar. Där bodde den feministiska pionjären friherinnan Coyet på vars namn Hjalmar Gullberg rimmade, i en visa vars insjungning av Edvard Persson blev efterhängsen. Det är en bedövande vacker trakt i vårens lövsprickning, och på hösten är färgprakten lika överväldigande som lönnträden i New England.

På Torup föddes astronomen Tycho Brahe som dog i Prag. Av hans tillhåll på ön Ven finns bara grunden kvar: Uranienborg hör till renässansruinerna, samman med Månstorps Gavlar och annat. Bland barockens byggnader återfinns Rössjöholm i nordvästra Skåne, det gods där Frans G. Bengtssons far var förvaltare, liksom Övedskloster, ritat av Carl Hårleman och Jean Erik Rehn, från 1753 ägt av släkten Ramel. Byggnaderna blev så ståtliga att Gustav III under ett besök avundsamt tyckte att det var alltför kungligt för någon som inte hörde till kungahuset. Börringe Kloster just där man tar av norrut från vägen mellan Ystad och Malmö för att komma till Sturup har ett omfattande slottsbibliotek, fast det på Trolleholm är ännu större – om sådana slottsbibliotek kan man läsa i Per Wästbergs vackra bok ”Resa i tysta rum”.

Arton slott och herrgårdar vars yttre restaurerats, renoverats och förvandlats och inte sällan förvanskats listas under rubriken ”Historicisme”. Örtofta, Gärsnäs och Trolleholm blev den danske arkitekten Ferdinand Meldahls ”legeplads”. En av hans lärjungar var landsmannen Peter Boisen som åstadkom vackra hus som stadsarkitekt i Ystad, ovanligt många finns kvar. En annan som gärna återskapade det medeltidsromantiska var Helgo Zettervall, när han inte ritade kyrkor i Eslövsgotik eller ägnade sig åt universitetshuset i Lund. Och på Jordberga, bekant som platsen för alla förvecklingarna i Ingmar Bergmans ”Sommarnattens leende”, märks C. G. Brunius förkärlek för gotiska bågar och valv i rött tegel, nära släkt med den nordbaltiska tegelarkitekturen i tyska hansestäder.

På bokens vackra omslag syns ett porthus som uppfördes år 1600, det på Hovdala strax söder om Hässleholm, ”en krigerborg ved Finjasøen” som länge var förfallet och som under de år militären använde markerna till stridsvagnsövningar var stängt för besökare. I sen tid har det restaurerats på varsamt vis. Och mot slutet av boken beskrivs ett ännu mera imponerande bygge, Tjolöholm där kungsgården Thølæ fanns på 1200-talet, och som den förmögna göteborgsfamiljen Dickson uppdrog åt den mycket unge Lars Israel Wahlman att rita, i engelsk arts and craft-stil. Eftedr byggherren James Fr. Dicksons plötsliga död i mars 1898 tog hans änka Blanche  mycket aktiv del i tillkomsten. Om den historien finns en intressant dokumentärroman av Eva Maria Liffner, ”Drömmaren och sorgen”. Också Tjolöholm har förevigats på film, där utspelar sig Lars von Triers undergångsmärkta ”Melancholia”.

 

 

Ivo Holmqvist

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen