Litteratur: Tommy Berggren- Tommy - Tidningen Kulturen




Tommy Berggren

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En omåttlig törst

Tommy Berggren

Tommy

Bonniers

 

Det är ingen blygsam, skrumpen bok, det är en tegelsten på 584 sidor, den handlar till stor del om personen själv, Tommy Berggren, nu stavar han förnamnet utan h, det är viktigt, det är det ursprungliga, bokstaven h var tillämpbar på en annan tid. Det finns i boken ett rikt bildmaterial tillsammans med en bra bildförteckning. Personregister saknas, tyvärr.




Där i barndomen och ungdomen stannar Tommy Berggren upp och ger sig tid, stannar vid företeelser och flöden, som kommer att prägla hela hans liv.
Tommy Berggren

Tommy Berggren

Bokens styrka är inte den litterära oktanhalten, det är istället Tommys berättelse, naken, ofta levande och uppriktig; ett antal scener, som följer en kronologi. Det handlar om allt, inte sällan om kvinnor och sprit, ofta om film och teater, liksom om personer, som Tommy gillar och ogillar. Det finns inga gråskalor, Lars Norén är helt borta och Bengt Ekrot är en mycket begåvad regissör. Bilderna är ofta målade i svart och i vitt.

Tommy Berggren har inget överdrivet sinne för att resonera, argumentera för sin sak eller komma med analyser. Det är ofta beskrivande text, utan broderier och utvikningar.

Han ger läsaren en rak och vardaglig text, den är ibland gripande och tar tag i läsaren, det är framför allt bokens första del, som är bra läsning, om hans familj och hans nära vänner, om slitet och arbetet, för att komma fram; där visar han en beslutsamhet, en envishet och en energi, som ger honom stor framgångar på teatern, bara tjugo år gammal. Tommy skildrar sin far och mor och även morfar med stor närvaro och kärlek.

Det är ord, som verkligen berör.

Där i barndomen och ungdomen stannar Tommy Berggren upp och ger sig tid, stannar vid företeelser och flöden, som kommer att prägla hela hans liv.

Därefter tar alla möten och alla resor överhand, det blir inte tid för djup, bara yta. Det går fort, blir gärna hafsigt; att snabbt röra sig mellan Rom, Cannes, Los Angeles, New York och Rio de Janeiro. Det går inte ens att hålla reda på alla kvinnonamn, inte heller att räkna alla festnätterna.

Det hindrar inte att han gör geniala tolkningar på teatern, både med texter av Strindberg och Beckett, liksom storartade filmer med Bo Widerberg som Kvarteret Korpen, Elvira Madigan och Joe Hill. Det är pikanta detaljer, som han har att berätta om sina medaktörer, små ord av både kärlek och lite elakhet. Bo Widerberg är en filmskapare, som han starkt beundrar. Han är liksom Tommy en känslig och levande person, men när Widerberg börjar med sina mera intellektuella diskussioner, då drar Tommy sig undan, i dessa sammanhang är han bortkommen och utanför.

Det finns fina porträtt av båda Keve Hjelm och Allan Edwall, två av mina egna personliga favoriter inom film och teater.

Tommy Berggren är inte lätt att tas med för regissörer, han är bestämd i sina uppfattningar, han har egna tolkningar av roller, han är ingen anhängare av kompromisser och halvmesyrer, han är intensiv, intuitiv och utåtagerande. Självupptagenheten är påtaglig, han har ibland en överdriven tro på sig själv och det stora EGOT spiller ut över boken, som jag ändå tycker om, för en vardaglig och rak uppriktighet! Och så visar han en stor ömhet mot sina barn!

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen