Litteratur: Sven-Erik Forslin- Räfst - Tidningen Kulturen
Sven-Erik Forslin

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det absoluta livet

Sven-Erik Forslin
Räfst
Visto Förlag 

Sven-Erik Forslin, som är född 1935 i Källsjö i Hälsingland, har sedan 90-talet givit ut en mängd med diktsamlingar och romaner. Räfst är hans senaste diktsamling där hans tydliga och starkt civilisationskritiska hållning går igen.

 

 

Vem tycker inte att det finns andra värden i livet än pengar? Vem vet inte att vi bara har en jord? Nog för att detta kan tjäna oss som kärnfulla påminnelser då och då, men Forslin behandlar det som om han just upptäckt det hittills dolda och slutgiltiga svaret som ska befria både oss och naturen från allt som är fel med det mänskliga samhället.
Sven-Erik Forslin

Sven-Erik Forslin

Forslin är i sin allra tydligaste bemärkelse en idealist. Han säger sig själv skriva för att larma om vår dödliga livsstil. Forslin ser både ett moraliskt och fysiskt sår i världen i form av girighet, överkonsumtion, utsugning, överrationalisering och kapitalism, och kring denna problematik kretsar samlingen Räfst.

Forslin vill med diktsamlingen Räfst också lyfta fram och uppgradera det absoluta livet som högsta prioritet i den annars på många sätt stressiga och våldsamt destruktiva och penninghungriga moderna omvärld som omger oss. Någon särskild praktiker med svar på praktisk bot mot denna vår dödliga livsstil visar Forslin inte prov på att vara.

Detta med att vara praktiker ska man så klart heller inte avkräva av en poet att vara, det vore ett rent förmätet misstag, men de många fina idealistiska orden, som här återkommande skrivs på rim, i Räfst ter sig ofta allmänt hållna och rent intetsägande. I Räfst är det nämligen många vidöppna dörrar som sparkas upp, typ det finns andra värden än pengar i livet och vi har bara en jord.

Vem tycker inte att det finns andra värden i livet än pengar? Vem vet inte att vi bara har en jord? Nog för att detta kan tjäna oss som kärnfulla påminnelser då och då, men Forslin behandlar det som om han just upptäckt det hittills dolda och slutgiltiga svaret som ska befria både oss och naturen från allt som är fel med det mänskliga samhället.

Som mest lyckat blir Forslins diktning när han får ihop metaforerna och genom dem lämnar utrymme för mer mystifierande, även om det som oftast också genomgående vill vara ytterst moraliserande till sin karaktär. Här är ett fint exempel, även om ordet ”bankbok” i dag kan te sig som utdaterat, som man kan beskriva vara närmast Tranströmerskt:

vad göra med oron för Jorden

som växer likt brinnande granbarr på baksidan

av bankboken?

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen