Litteratur: Anna-Karin Andersson, Ulrika Söderström - Piratens hemlighet - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Skattjakt långt bortom standardmysteriet

Anna-Karin Andersson, Ulrika Söderström

Piratens hemlighet

Illustrationer: Anna Westin

           Idus Förlag

 

Sommarlovsmorgon och standardmysterium med syskon som söker en skatt? Nej, Piratens hemlighet går långt bortom standardmysteriet!
Har du undrat varför det ligger stenbumlingar samlade här och där? Eller varför det plötsligt växer ett äppelträd mitt ute i djupa skogen? Eller hur länge folk har ätit det frestande sommarbakverket kringlor? Allt det här och mycket mer får du svar på i boken!

 

Mysterieboken utvecklas

Syskonen Aniara och Benjamin skojar själva om att det känns som om de är med i ett avsnitt av Sommarlovsmorgon när de söker efter skatten, som är känd som Piraten Skyttes skatt.

Men den traditionella mysterieboken utvecklas, konceptet "skatt" utmanas (för forskare kan en krukskärva vara en skatt!) och genom hela boken finns det spännande avbrott i äventyret med verkliga fakta om allt möjligt mystiskt som man kan hitta på den svenska landsbygden.

Har du undrat varför det ligger stenbumlingar samlade här och där? Eller varför det plötsligt växer ett äppelträd mitt ute i djupa skogen? Eller hur länge folk har ätit det frestande sommarbakverket kringlor? Allt det här och mycket mer får du svar på i boken!

Fakta insprängda i fartfyllt äventyr

Det här är lättlästa och roligt presenterade fakta, och eftersom de är insprängda i ett halsbrytande äventyr så läser man ju extra noga för att inte missa några ledtrådar!

Det här är smart tänkt - två böcker i en: spännande mysteriebok OCH  kul faktabok! Dessutom finns ett läckert recept på kringlor med i slutet av boken!

Stenmurar, grindhål, stenrösen, gravar, grundstenar, kastell, kyrkor, nässlor och djupa diken ... Läs denna bok och du kommer aldrig att se på det svenska landskapet på samma sätt igen!

Hela landskapet förvandlas ju till en historisk skattjakt som är mycket mer spännande än vad Sommarlovsmorgon någonsin kan vara! Och det är alldeles på riktigt!

Hitta en skatt för forskningen

Ett extra plus i kanten för information om hur man kan söka vidare på nätet och hur man går till väga om man tror att man hittat en historisk skatt - alltså ett fornlämningsfynd. (När det väl är registrerat är det mycket möjligt att du får behålla det - så du kan slå två flugor i en smäll: hjälpa forskningen och få historien bakom din souvenir samtidigt!)

De pedagogiska inslagen är skojfriskt och smart illustrerade av Anna Westin, så det inte alls känns som om man "lär sig något". Nej, hade det känts som "skola" hade Sesame Street inte alls blivit en sådan succé! Man läser inte heller frivilligt "pluggböcker" när det är lov, men det här är ju ÄVENTYR där man av en händelse råkar lära sig en del på köpet, utan att man märker det, och sedan är det bara att ge sig ut på skattjakt själv, för att spana efter fornlämningar i det egna landskapet.

Arkeologiska deckare med två unga Indiana-Jones-syskon

Piratens hemlighet är den första boken i en arkeologisk deckarserie med syskonen Aniara och Benjamin som huvudpersoner. Äventyr, historia och arkeologi blandas i en skön mix och det är aldrig någon tvekan om vad som är fakta och vad som är fiktion. Mycket berömvärt!

Det mest spännande med boken är att man upplever det svenska landskapet på ett helt nytt sätt.

Målgruppen är slukaråldern, 9-12 år, men om man vill ha en lättläst bok som förklarar saker på ett lättillgängligt sätt så passar faktadelen egentligen för alla åldrar. Och som högläsningsbok kan man med fördel läsa Piratens hemlighet för mycket yngre läsare och unna sig ett kapitel med sommarlovsläsning varje morgon! Innan dagens äventyr börjar ...

Jag ser fram emot fortsättningen i denna mycket lovande serie!

Äkta Smålandskringlor från Italien

Spoiler alert: De flesta som läst Astrid Lindgren kopplar säkert ihop kringlor med Sverige i allmänhet och Småland i synnerhet - och i Piratens hemlighet finns ett recept med på klassiska Smålandskringlor. (Mums!) MEN kringlan uppfanns av en italienare. Precis som glassen! Två saker som man inte vill vara utan när man firar "äkta svensk sommar"!

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen