Litteratur: Cecilia Persson - Taggtråd i paradiset – en dokumentärroman - Tidningen Kulturen
Cecilia Persson. Foto Øyvind Sviland

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mellan allvar och uppsluppenhet

Cecilia Persson

Taggtråd i paradiset – en dokumentärroman

Ord & Kulturs Förlag

 

Titeln på Cecilia Perssons senaste litterära alster Taggtråd i paradiset avslöjar något som oavlåtligt hela tiden ligger och skaver i livet, såsom olycklig kärlek, osäkerheten inför de stora som små frågorna, livsåskådningsmässig rådvillhet, sorg, ånger, självmordsförsök. Helt enkelt, och som det också står nånstans i boken, livet är svårt.

 
Persson verkar inte underskatta några som helst lägen. Viljan till kvalité i det som sägs tycks inte fått automatiskt avgöras i om det sagts med allvar eller humor. Hur är det då med kvalitén i det som sägs, i själva innehållet?
Cecilia Persson. Foto  Øyvind Sviland

Cecilia Persson. Foto Øyvind Sviland

Eftersom Persson valt att kalla boken för en dokumentärroman får man anta att berättarjaget i boken är Persson själv okonstlad. I en slags flödande och samtidigt kontrollerad text får vi följa detta berättarjags kommentering kring det egna inre som yttre livet, samhället, samtiden, politiken, historien och kulturen. Någon egentligt klart definierad handling att följa finns knappt, men intriger, både med det egna jaget och andra, är inte uteslutna, tvärtom.

Det finns något mycket sympatiskt i hur lätt och konstfullt Persson utan forcering i texten lyckas med att i sitt tonläge pendla mellan allvar och ibland ren uppsluppenhet. Persson verkar inte underskatta några som helst lägen. Viljan till kvalité i det som sägs tycks inte fått automatiskt avgöras i om det sagts med allvar eller humor. Hur är det då med kvalitén i det som sägs, i själva innehållet?

I sina sämsta stunder förlorar sig Taggtråd i paradiset i ett slags ogenerat navelskådande. I dessa stunder är det som om Persson försökt för mycket och hon utmynnar då i luddiga litterära utgjutelser där den verkligt intellektuella verkshöjden, vilket denna roman med sina genomgående närmast essäistiska anslag ändå tycks föresatt sig att vilja förmedla, ofta uteblir.

I sina bästa stunder är texten både inspirerande som roande och oroande läsning där berättaren Persson passionerat, återkommande självutlämnande och lärt behandlar bokens olika och vitt skilda teman som stöts och blöts med den egna livserfarenheten. I dessa fina stunder är Persson på en gång personlig och allmänmänsklig och som mest klarast, stringentast och minst pretentiös. 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen