Litteratur: Mårten Sandén - Älvsommar - Tidningen Kulturen
En magisk stämning kring en enhörningsfilt

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sväva iväg med ett underbart, magiskt, sagolikt äventyr!

Mårten Sandén

Älvsommar

Illustrationer: Lina Bodén

Rabén & Sjögren

 

Älvsommar. Vilken fantasieggande titel! Den här boken är som en vacker julkalendersaga, men med nedräkning till midsommarafton istället för julafton.
Älvsommar är gripande och vacker läsning som fungerar på så många plan!
En magisk stämning kring en enhörningsfilt

En magisk stämning kring en enhörningsfilt

Så är också sommarboken Älvsommar en uppföljare till julsagan Skorstensjul - men den kan läsas helt fristående och är ännu bättre och charmigare än sin föregångare.

Stämningen är som i de klassiska "golden age" sagorna i brittisk barnlitteratur, där barn kan flyga över huvudstaden tillsammans med Tingeling, där sotare dansar på taken med Mary Poppins, där det finns en mystisk rödhake eller koltrast som spanar mot horisonten, och där allt ordnar sig till slut.

Sagolik stämning i Gamla Stan

Mårten Sandén fångar den magiska stämningen i Gamla Stan i texten, Lina Bodén i bilderna. Rosentapeten i boken påminner om den som figurerade i Spökflickan av Katarina Genar tidigare i år - även den en magisk bok - och här kan man spana efter små älvor som gömmer sig bland rosorna.

Huvudpersonen Stella var vilsen, osäker och föräldralös i den förra boken, Skorstensjul. När Älvsommar inleds har hon en trygg familj med en snäll mamma som heter Miriam och en lillebror som heter Issa. Man märker direkt att Stella har blivit tuffare, modigare och kaxigare. Stella har också mängder av vänner bland skorstensbarnen. Skorstensbarnen lever sina liv på hustaken, helt utan rädsla för höjder, tack vare att de beskyddas av de som människorna kallar älvor (skorstensbarnen kallar dem lyktféer).

Magisk midsommar och en modig räddningsaktion

Ett av skorstensbarnen, Topsy, drabbas av höjdskräck när hans älva fångas och det står snart klart att den som älvorna kallar Stora Skuggan är ute efter att fånga alla älvor under den magiska midsommaraftonen. Stella och hennes vänner har inte lång tid på sig att få klarhet i mystiska familjehemligheter i det förflutna för att ha en chans att rädda älvorna, en gång för alla.

Älvsommar är gripande och vacker läsning som fungerar på så många plan!

En legend i det förflutna om älvor som blir människor, när de förälskar sig i en människa, visar sig vara sann. När de räddade älvorna får vila upp sig i Miriams dockskåp påminner det om Tingeling i filmen Tingeling och älvornas hemlighet, där den lilla älvan gör sig bekvämt hemmastadd i en flickas dockskåp. Älvorna i Älvsommar pratar också med hjälp av musikaliska, plingande ljud - eller tankekraft.

Spana efter gömda älvor

Spänningen höjs när Stella får en egen älva som heter Astra (båda namnen är stjärnnamn) och Stella kan nu vara lika våghalsig på hustaken som skorstensbarnen.

Livet på hustaken är magiskt, precis som i gamla klassiska barnböcker.  London har Big Ben och

St Pauls Cathedral som riktmärken. Stockholm har ju Stadshuset, med sina tre glittrande guldkronor, och Riddarholmskyrkan, som på bokens omslag omges av färgglada älvor. Nu har även Stockholm fått en egen historia som fångar känslan av frihet och magi, hur det är att kunna flyga och hur det är att leva uppe på hustaken!

Missa inte denna magiska läsupplevelse - som gjord för högläsning vid sängdags eller mysiga fikastunder och med oemotståndliga bilder att sjunka in i.

Spana efter den gömda lilla älvan som finns i bokantikvariatet eller fundera över den magiska koltrasten som dyker upp i bild men inte i text. Vem vet vad den har för hemligheter på gång?

Älvsommar tål att läsas om många gånger! En helt sagolik, underbar upplevelse!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen