Litteratur:Martin Widmark - LasseMajas teaterbok - Tidningen Kulturen
Martin Widmark och Helena Willis Foto Urika Zwenger

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sommar och sol med egen friluftsteater

Martin Widmark

LasseMajas teaterbok

Serie: LasseMajas Detektivbyrå

Illustrationer: Helena Willis

Bonnier Carlsen

 

 

Sommar, sommar och sol ... Eller kanske regn? 
Jag gillar verkligen LasseMaja serien, allt från Helena Willis smått Jacques-Tati-galna illustrationer, där Lasse och Maja verkar vara de enda moderna människorna i en 1950-tals värld, till Martin Widmarks lättsamma språk och kluriga gåtor.
Martin Widmark och Helena Willis Foto Urika Zwenger

Martin Widmark och Helena Willis Foto Urika Zwenger

Martin Widmark och Helena Willis tipsar om hur man kan fixa egen hemmateater med nästan ingen rekvisita alls - men med  massor av fantasi och väldigt bra LasseMaja manus!

Sommar hör liksom ihop med sommarteater och utomhusteater, så varför inte sätta upp en egen liten teaterpjäs? I en trädgård, i en park, på ett sommarställe ... Var som helst kan man fixa till en liten teaterscen!

Och om det skulle spöregna kan ju sommarteatern flytta inomhus!

Fyra fina pjäser att fira sommar med!

Fyra fina teaterpjäsen finns i den nya LasseMaja boken som passande nog är en teaterbok! Här finns gott om tips hur man ska fixa sin egen teater, hur man kan klara av pjäserna med fler eller färre deltagare, hur man kan fixa rekvisita, och hur man använder sin fantasi för att sätta upp ett riktigt kul och klurigt teaterstycke!

Man kan också bara läsa alla pjäserna rätt av och klura och lura på mysterierna. De är alla riktigt bra!

Tre av pjäserna är baserade på tidigare böcker i serien, det fjärde är ett alldeles nyskrivet mysterium. Upplägget är annorlunda nu när allt hänger på repliker, man har ju inga passager där Lasse eller Maja tänker en massa - eller bara sitter och fikar och funderar!

Men tanken är detsamma som med originalböckerna - lättläst men inte lättlöst! 

En Jacques Tati värld med litteraturkritiskt tänkande

Jag gillar verkligen LasseMaja serien, allt från Helena Willis smått Jacques-Tati-galna illustrationer, där Lasse och Maja verkar vara de enda moderna människorna i en 1950-tals värld, till Martin Widmarks lättsamma språk och kluriga gåtor.

LasseMajas teaterbok är rolig och trivsam läsning, med lagom svåra tankenötter att knäcka - samtidigt som läsningen ger bra träning i litteraturkritiskt tänkande. Eller kritiskt tänkande över huvud taget. Man kan inte alltid lita på berättaren i en bok eller en film - eller för den del i verkligheten. I LasseMaja pjäserna kan man lita på Lasse och Maja - men inte på de flesta andra! Man får ha uppmärksamheten på helspänn hela tiden, för att tänka på vad de säger och vad de gör och om det hela går ihop ...

Huvaligen, vilken rysare och vad man koncentrerar sig!

Tåg och diamanter och kärlek

Boken innehåller följande fyra pjäser: TågmysterietDiamantmysterietKärleksmysteriet och Operamysteriet.

Ta en fantasi-tripp till Valleby i sommar och lek egen friluftsteater! Detta är nog den roligaste interaktiva  "buskis" man kan ha!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen