Litteratur: Karen M McManus - En av oss ljuger - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Korten på bordet + The Breakfast Club

Karen M McManus

En av oss ljuger

Översättning: Jan Risheden

B Wahlströms

 

Agatha Christie's klassiska deckare Korten på bordet möter high school filmen The Breakfast Club. Så skulle man lätt kunna sammanfatta En av oss ljuger!
En av oss ljuger bjuder på en valkonstruerad intrig och fem personporträtt av high school ungdomar, porträtt som ständigt förändras och som läsare blir man ständigt överraskad och manad till eftertanke.

 

Klassisk slutet rum deckare

Det här är en klassisk "slutet rum deckare". Och alla misstänkta är arketyper från så många gamla high school filmer: plugghästen, skönhetsprinsessan, sportfånen, "the bad boy". Lägg till den nya high school arketypen "the gossip girl". Eller "den allvetande berättaren" som Simon föredrar att kalla sig själv.

Simon har skapat skolans populära skvallerapp About That som alla följer. Han har smaskigt skvaller som han tänker publicera där om Bronwyn, skolans toppstudent som gör allt för att komma in på Yale, Addy, den blonda skönhetsprinsessan som är tillsammans med en snygg, framgångsrik sportkille, Cooper, vars familj har gjort stora uppoffringar för att han ska få en karriär som baseballstjärna och Nate, skolans "bad boy" som har fått villkorligt efter att ha langat droger.

Mer än en av dem ljuger

Simon dör på kvarnsittningen. Vad som först verkar vara en olycka rubriceras senare som mord. Vem av de fyra misstänkta gjorde det? Det är i alla fall ett som är säkert: Mer än en av dem ljuger. Om mer än en sak.

Dessutom kvarstår faktum: det var många fler än dessa fyra som tyckte att världen i allmänhet och skolan i synnerhet skulle ha blivit mycket bättre utan Simon och hans skvallerbevakning.

En av oss ljuger är en välkonstruerad thriller, en stark och spännande debut av Karen M McManus. Hon byter ständigt perspektiv mellan de fyra misstänka och det finns flera bra och oväntade vändningar i historien.

En utvecklingsroman

Det bästa är att alla fyra karaktärerna får utvecklas, tack vare det de går igenom tillsammans, och man ser att de är så mycket mer än de high school klichéer de verkade vara i kapitel ett. Bronwyn har blivit så högpresterande och "perfekt" eftersom hennes lillasyster insjuknade i leukemi. Cooper har en otrolig press på sig själv att lyckas inom basebollen. Nate langar för att försörja sin familj. Addy är den som utvecklas mest under boken. I börjar är hon blond, söt, mesig, en sådan tjej som alltid hänger på sin pojkvän, blir runtskjutsad överallt och aldrig har en egen åsikt eller en egen röst. I slutet av boken är hon singel, cyklar överallt, har kortklippt lila hår och har själv börjat med sport istället för att bara heja på en kille. Det visar sig att hon är till och med snabbare i löpning än sin f.d. kille.

Alla blir dömda och bedömda

En av oss ljuger ger också en bra bild av världen i USA idag - de fyra misstänkta blir alla "dömda " direkt, först av lokala media och sedan av nationell media. Det finns ingenstans att komma undan, twitter och mobiltelefoner finns överallt. Men vindarna i mediakarusellen kan vända snabbt, det är media som bestämmer vem som är skurk och vem som är hjälte, vem som är skyldig och vem som är offer.

Skolskvaller av den typen som Simon hänger sig åt kan skada liv för evigt, och nätmobbing är ett allt vanligt problem idag. Ett annat vanligt problem i USA idag, som En av oss ljuger tar upp, är skolskjutningar. Allt eftersom boken utvecklas, och bilden de fyra misstänkta fördjupas, förändras även bilden av Simon.  Han var absolut inte det oskyldiga offer och den mönsterstudent som media först målar upp. Han var bland annat med i en nätgemenskap som hyllar skolskjutningar.

Välkonstruerad intrig

En av oss ljuger bjuder på en valkonstruerad intrig och fem personporträtt av high school ungdomar, porträtt som ständigt förändras och som läsare blir man ständigt överraskad och manad till eftertanke.

En av oss ljuger väjer inte för tragiken i ond, bråd död. Spänningen finns där i alla fall.

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen