Litteratur: Martin Widmark - Nelly Rapp och gastarna i skolan - Tidningen Kulturen
Martin Widmark och Elin Ek. Foto Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Nelly Rapp och gastarna i skolan - Ruggigt, roligt och mysrysligt Rapp-äventyr

Martin Widmark

Nelly Rapp och gastarna i skolan

Serie: Nelly Rapp - monsteragent 

Illustrationer: Christina Alvner

Bonnier Carlsen

 

Nelly Rapp är tillbaka i ett nytt rappt och roligt och mysrysligt Rapp-äventyr!
I förra boken tog hon sig an övernaturliga fenomen på ett vanskött ålderdomshem som drabbats av nedskärningar (SÅ vanligt idag!).
Kombinationen Widmark-Alvner är en matchning gjord i humor-himlen!
Martin Widmark och Elin Ek. Foto Belinda Graham

Martin Widmark och Elin Ek. Foto Belinda Graham

I den här boken tar hon sig an elever som bara gastar och gormar och aldrig vill vara stilla, i en spöklik skola som ingen annan vågar gå i närheten av. Bara Nelly Rapp monsteragent och hennes bäste vän Valle.

Brännheta politiska potatisar

Det är inte ofta som böcker är politiska, speciellt inte bästsäljare och "main-stream" succéer. Men man måste ändå säga att Widmarks senaste två böcker tar upp brännheta potatisar som ingen vanligtvis vill hålla i, och de kan ses som smarta inlägg i vad som är fel i välfärdssamhället idag - det är inte kul att vara gammal och det är inte kul att vara barn heller, i alla fall inte om man måste gå i skolan.

Så här har Martin Widmark själv berättat om tillkomsten av Nelly Rapp:

"I ren och skär frustration började jag för femton år sedan skriva serien om den lilla smarta och modiga monsteragenten Nelly Rapp. Det började med att min dotter kom hem från mellanstadiet och suckade och berättade att idag hade de inte gjort någonting i skolan, bara suttit och lyssnat på när killarna fick skäll. Stackars tjejerna, och killarna, tänkte jag. En så kallad lose-lose-situation. Då föddes alltså Nelly, en tjej som med Lugn, Lärdom och List möter de hiskiligaste monster."

Locka till lärdom med lustig list!

Det har ändå tagit tills bok nummer sjutton innan Nelly och hennes vän Valle tar sig an vad som är fel med den svenska skolan ... Det hjälper inte att gasta på gastande gastar, man måste locka och lura dem till lärdom ... genom att ta till en stor dos list!

Det är faktiskt Valle, inte Nelly, som drömmer om att bli lärare. 

FINT!

Det behövs fler duktiga och engagerade lärare i skolan idag, på alla nivåer. Och det är kul att barnen som läser Nelly Rapp får en positiv "role model" i en smart unge som vill bli lärare. Valle kommer att bli en kanonbra magister!

Det här är en lättläst och tragikomisk bok som passar för alla åldrar - och en annorlunda inlägg i skoldebatten. Och ett annorlunda inlägg i "frigående höns debatten"!

En tanke: I Storbritannien sändes en serie där "Kören"- kändisen Gareth Malone hävdade att killar inte blir intresserade av att läsa, eftersom de inte har några "role models" som läser, varken hemma eller i skolan. Mallone "pryade" en hel TV-serie i en skola för att bevisa sin tes ... (Gareth Malone's Extraordinary School for Boys) så Valle kanske kan bli en bra "role model" i framtiden?

Härliga äventyr med Nelly, Valle och London!

Visst är det viktigt med kaxiga, kunniga, kavata och kluriga tjejer i barnlitteraturen - precis som Nelly Rapp - men det är också viktigt med smarta, eftertänksamma och sympatiska porträtt av unga killar - precis som Valle.

Genom serien har det växlat vem jag haft som favorit - Nelly, Valle eller hunden London! (Älskar man charmiga bassethundar får Nelly Rapp serien automatiskt en guldstjärna i kanten!)

Det här är en kanonkul serie att läsa! Just det här äventyret passar extra bra till sommaren, när Nelly och Valle cyklar omkring, likt två barn ur Fem-gänget, och skaffar ägg från frigående höns, tältar, äter glass och löser mysterier!

Köp/låna/ladda ner MÅNGA Nelly Rapp till sommaren! När barnen väl kommer igång att läsa vill de ju bara ha mer! 

Ett extra stort plus för mysrysligt roliga bilder!

 


 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen