Litteratur: Ann Charters- Två änkor ser sina poeter sova - Tidningen Kulturen
Ann Charters

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

 Om den vardaglighet som rymmer varje liv

Ann Charters

Två änkor ser sina poeter sova

Översättning: Peter Nyberg

Magnus Grehn Förlag

 

Ann Charters bok Två änkor ser sina poeter sova är en vacker berättelse om livet och döden som smälter samman i poesin och musiken. I Två änkor ser sina poeter sova berättar Ann Charters hur det är att finnas kvar efter två stora poeter och musikers bortgång. Tomas Tranströmer och Sam Charters, två nära vänner som spelar piano fyrhändigt i dikten ”Schubertiana”, dör med en veckas mellanrum och kvar lämnas två änkor i sorg.  

 
”Jag vet inte vad Tomas tänkte på kvällen innan han nästan dog. Just nu, med tanke på Tomas poem ”Schubertiana”, känner jag att Sam och Tomas sitter tillsammans i evigheten och spelar Schubert fyrhändigt. Jag fantiserar om att den enda skillnaden i himlen är att Schubert kan vara med dem. Kompositören kan stå bredvid pianot och vända noterna åt dem. Efter att ha läst om deras framträdande i Tranströmers dikt kan han slutligen höra dem spela hans fantasi i f-moll.”
Ann Charters

Ann Charters

Ann Charters berättar intimt om kontakten med Tomas Tranströmers fru Monica, hur de båda änkorna finner stöd och tröst i varandra. Deras telefonsamtal som fylls av sjukdom, död och begravning, och intim vänskap. Men det handlar också om fina möten när de båda poeterna var vid liv, om musiken och poesins betydelse, om familjeband. Och känslan av att vara den som blir kvar med en slags skuld i att vara den som överlevt.

Charters berättar att Tomas och Sam tyckte mycket om att skapa musik tillsammans, att de möttes i musiken och poesin. Under somrar spelade de duetter tillsammans, mellan Stockholm, Västerås och Stavsnäs, och på Runmarö i Stockholms skärgård där Ann fotograferade Tomas och Monica vid ett sommarhus. Samma foto finns med i Sams engelska översättning av Tomas dikt Östersjöar. Och här finns också en fin skildring av att deras skapande uppenbart får en vidare betydelse för fler än dem.

Tomas Tranströmer dog den 26 mars, 83 år gammal, och Ann Charters berättar om Tranströmers sjukdomshistoria och begravning, om en minneshögtid i Stockholm av en stor och folkkär poet och musiker. Raderna som sakteligen fylldes på i kyrkan, människor som samlades för minnet av en beundrad människa och poet, dikter som läses upp, musik som spelas. Och om en minnesstund i ankomsthallen till Svenska Akademien. Hon berättar om en saknad man, Sam, och betydelsen av hans arbete och skapande som sträcker sig längre än enbart familjeband, en man som har ”eldat på bluesens återkomst”.

Berättelsen fylls av poesi och musik, av de stora poeterna som lämnar eviga spår och avtryck efter sig som döden inte kan beröva oss. Det handlar om vardagligheter som rymmer varje liv, och två änkor som lämnas med en sorg. Allting knyts här samman till en fint personlig berättelse om livet och döden, om poesin och musiken som lever kvar i evigheten. Hela berättelsen i sig är en finstämd poesi, som samtidigt är sorgsen men också fylld med känslor av hoppfullhet. Och Charters beskriver de båda poeternas och makarnas möte med döden som något lugnt och nästan rofyllt, som att somna in, den stora sömnen och vilan.  

”Jag vet inte vad Tomas tänkte på kvällen innan han nästan dog. Just nu, med tanke på Tomas poem ”Schubertiana”, känner jag att Sam och Tomas sitter tillsammans i evigheten och spelar Schubert fyrhändigt. Jag fantiserar om att den enda skillnaden i himlen är att Schubert kan vara med dem. Kompositören kan stå bredvid pianot och vända noterna åt dem. Efter att ha läst om deras framträdande i Tranströmers dikt kan han slutligen höra dem spela hans fantasi i f-moll.”

 

 

 


 

 

Beatrice Månsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen