Litteratur: Paola Russo - Genom eld och svavel - Tidningen Kulturen
Paola Russo

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Något håller på att gå snett i Avalon

Paola Russo

Genom eld och svavel

Bokförlaget Mormor

Tänk som det gick att skapa övernaturliga varelser i datorn och skriva ut dem i en 3D-skrivare!
I Stockholm kämpar Emma på i den tröstlösa februaritristessen. Hon går en universitetskurs som handlar om psykopater, och hennes lärare beter sig allt märkligare. På nätterna drömmer hon om drakar, eld och monster. När hon berättar om sina drömmar får hon höra att det låter som om hon läst Uppenbarelseboken.
Paola Russo

Paola Russo

Paola Russo är en svensk-italiensk författare med en handfull böcker för både barn, unga och vuxna i bagaget. Den som vill veta mer kan med behållning läsa den här intervjun som Tidningen Kulturens Guido Zeccola gjorde med henne för Italienaren.com.

”Genom eld och svavel” är en ungdomsroman i fantasygenren, en uppföljare till Underjordens hemlighet som recenserades av Benny Holmberg i Tidningen Kulturen.

Liksom i förra boken möter vi Emma, en ung student i rättpsykologi. I förra boken sökte hon efter sin försvunne lillebror Liam och fann honom i Avalon, en sektliknande ”framtidskoloni” i en nedlagd gruva i Dalarna. Kolonin har skapats av ägaren till ett dataspelsföretag, Michael de Masi, och är bara en av flera liknande kolonier runt om i världen. Där nere i gruvan pågår något som kan liknas vid en blandning av lajv och avancerad teknisk forskning. Michael de Masi har tidigare enbart framträtt för sina anställda utklädd till ärkeängel, men i samband med att spelföretaget börsnoteras och han förlorar kontrollen över aktierna bestämmer han sig för att göra en turné på sina kolonier, klädd som sig själv.

Något håller på att gå snett i Avalon. Den vampyr som de skriver ut med 3D-skrivaren rymmer och ger sig ut på jakt efter människoblod. Samtidigt skakas gruvan av jordskalv och någonstans inifrån läcker svavel som gör invånarna sjuka.

I Stockholm kämpar Emma på i den tröstlösa februaritristessen. Hon går en universitetskurs som handlar om psykopater, och hennes lärare beter sig allt märkligare. På nätterna drömmer hon om drakar, eld och monster. När hon berättar om sina drömmar får hon höra att det låter som om hon läst Uppenbarelseboken.

Paola Russo har gjort sin research, och romanen är väl disponerad rent dramaturgiskt. Det är hela tiden spännande och hon lyckas ge ett djup till det som skulle ha kunnat bli tomma fantasyklyschor. Språket är enkelt, utan krusiduller, och fungerar rakt igenom, även i dialogen.

Det är några trådar jag önskar att hon hade stannat längre i. Jag blir allra mest intresserad av de mer verklighetsnära scenerna, främst när Emmas klass besöker en psykopat i ett fängelse. Jag önskar att vi hade fått stanna längre i den scenen och fått veta mer om psykopaten. När Emma och hennes kompisar senare möter läraren på en pub och han förvandlas från sorgsen medelålders man i skilsmässa till en riktig mansgris, blir det också lite för abrupt, och jag skulle vilja veta mer om varför han är sådan. Det antyds att hans fru och mamma är psykopater, men det följs inte upp.

Vampyren är inte heller riktigt genomarbetad, han framstår som en ömklig och hungrig man, lite för mänsklig för att kännas som en robot men helt utan den erotiska laddning som jag förknippar med vampyrer.

Det är helt enkelt möjligt att berättelsen skulle ha vunnit på att antingen ha några färre personer och trådar, eller bli mycket längre. Men kanske skriver Paola Russo på en fortsättning. Jag tycker i alla fall att hennes gedigna research och de religiösa funderingarna gör henne till en ovanligt intressant författare.

 

 

 

 

Marja Beckman

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen