Litteratur:Viveca Brattström - Ali och agitatorn - Tidningen Kulturen
Viveca Brattström

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Kärleksfullt mormorskap

Viveca Brattström

Ali och agitatorn

Bokförlaget Mormor

 

I Viveca Brattströms nya bok Ali och agitatorn får vi följa huvudpersonen Karin i två parallella tidsmässiga rum
Kärleken kan för oss tyckas ta mer eller mindre väntade som oväntade former, här i form av både en stormande och uppslitande ungdomsförälskelse, eller senare i livet som omvårdnaden om ett främmande och utsatt barn, men oavsett vad är kärleken alltid lika självklart elementärt giltig och står därför alltid långt över varje tänkbar fördom vi kan ha emot den. Detta tycks vara det stora bärande budskapet i Brattströms Ali och agitatorn
Viveca Brattström

Viveca Brattström

Dels får vi följa henne i hennes ungdom då hon förälskar sig i den lika unga Aron som är en arg och tillika ambitiös vänsterradikal politiker. Deras första möte äger rum en majdag 1971 då Aron, som är aktiv under demonstrationen mot nedsågningen av almarna i Kungsträdgården, har skadats under demonstrationstumultet och söker vård på sjukhuset där Karin jobbar som sköterska.

Härifrån utvecklar de båda ett flerårigt och lycksaligt kärleksförhållande som abrupt avbryts när Aron förälskar sig i en annan kvinna. Uppbrottet är uppslitande, inte minst för Karin då Arons nya kärlek uppenbart för alla inblandade visar sig vara kvinnan han hela tiden sökt.

Vi får dels också följa Karin senare i livet då hon nått pensionen. Dagarna spenderar hon nu i en park hemmavid där hon betraktar barnen som leker i en lekpark. Här inleder hon ett vänskapsband med en fyraåring vid namn Ali.

Pojken lever med en ensamstående, ekonomiskt utsatt och ofta frånvarande, dock ej kärlekslös, mor. Vänskapsbandet som Karin bygger upp till Ali utvecklas allt mer till ett slags icke biologiskt, men inte desto mindre kärleksfullt, mormorskap.

Brattströms prosa är enkel och rak och det okomplicerade narrativet har i romanen både sina svagheter och styrkor. En genomgående svaghet ligger mycket på ett dramaturgiskt plan. Inte sällan talar exempelvis Ali på ett sätt som förvisso passar handlingen och budskapet i romanen men som samtidigt låter ytterst främmande för en fyraåring att tala på.

En stor styrka i romanens okomplicerade narrativ är å andra sidan hur Brattström kring ett stort tema, som här är måste sägas vara kärleken, både som ömsom sårande och läkande kraft, ändå lyckas bjuda på en engagerad läsning i stort sett hela boken igenom.

Kärleken kan för oss tyckas ta mer eller mindre väntade som oväntade former, här i form av både en stormande och uppslitande ungdomsförälskelse, eller senare i livet som omvårdnaden om ett främmande och utsatt barn, men oavsett vad är kärleken alltid lika självklart elementärt giltig och står därför alltid långt över varje tänkbar fördom vi kan ha emot den. Detta tycks vara det stora bärande budskapet i Brattströms Ali och agitatorn.

 

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts