Litteratur:Guy Mettan - Varför vi älskar att hata Ryssland – russofobi från Karl den store till Barack Obama - Tidningen Kulturen
Guy Mettan

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Om våra russofobiska värderingar

Guy Mettan

Varför vi älskar att hata Ryssland – russofobi från Karl den store till Barack Obama

Översättning: Stefan Lindgren

Karneval förlag

 

I sin nya bok Varför vi älskar att hata Ryssland – russofobi från Karl den store till Barack Obama har den i Geneve bosatte författaren, journalisten och kristdemokratiske politikern Guy Mettan velat beskriva, problematisera och kritisera den av politiska och religiösa skäl ansatta misstänksamheten mot Ryssland som på många sätt förhärskande råder i västvärlden.
Att medverka till att skapa en mer nyanserad bild av det stora landet i öst har flera viktiga anledningar. En mycket viktig anledning är givetvis att en mer nyanserad bild av Ryssland kan hjälpa till att mildra den konflikt mellan öst och väst som uppenbart genom historien varit så svår att överbrygga.
Guy Mettan

Guy Mettan

Denna västliga misstänksamhet har månghundraåriga rötter. Precis som undertiteln antyder har Mettan också just velat underbygga sin beskrivning, problematisering och kritik av den i väst rådande misstänksamheten mot Ryssland med att ta sig an det hela ur ett brett historiskt perspektiv.

Mettans resonemang i boken kring den västliga misstänksamheten mot Ryssland landar centralt, och inte alls långsökt, i en dåtida som nutida kontext i en religiöst uppkommen konflikt mellan den östromerska och katolska kyrkan med rötter från Karl den stores tid. Mettans historielektion är mycket allmänbildande, men hans politiska agenda med boken kan dock med säkerhet för många te sig desto mera svårsmält då han å sin sida knappast väjer för att polemiskt demonisera den andra imperiesidan.

Att medverka till att skapa en mer nyanserad bild av det stora landet i öst har flera viktiga anledningar. En mycket viktig anledning är givetvis att en mer nyanserad bild av Ryssland kan hjälpa till att mildra den konflikt mellan öst och väst som uppenbart genom historien varit så svår att överbrygga.

Ryssland är, även om många märkligt nog medvetet eller omedvetet vill förbise detta, en självklar och mycket stor del av den europeiska kulturen. Den utbredda historielöshet som råder i västvärlden kring Ryssland, ett land som är en självklar del av det europeiska arvet, är beklämmande, inte minst i hur detta leder till en djup perspektivlöshet som knappast är en favör för hur den öst-västliga konflikten ska kunna hanteras. På dessa punkter är också Mettan enig.

Mettans bok stannar dock långt ifrån att bara föreslå en mer nyanserad bild av Ryssland. Den här nyanseringen hamnar inte sällan i en slags förhärligande och uppgörelsen med de västliga russofobiska stämningarna ska istället ersättas med att rikta den skarpaste udden av kritiken i den öst-västliga konflikten mot USA. Det blir härmed svårt att se hur Mettans bok ska kunna medverka till att mildra någon som helst motsättning mellan öst och väst, utan då snarare medverka till att skärpa den från sitt egna polemiskt inriktade pro-ryska håll.

 

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen