Litteratur:Nalle Valtiala; Rid söderut med vinden - Tidningen Kulturen
Nalle Valtiala

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

”Till flydda tider återgår/ min tanke än så gärna…”

Nalle Valtiala

Rid söderut med vinden

Litorale 

 

”Go west, young man”, det klassiska uppmuntrande hejaropet till alla äventyrslystna som dras mot amerikanska västkusten, använde finlandssvensken Nalle Valtiala som titel på sin essäsamling från 1978 om amerikansk litteratur: Res västerut, unge man. Redan sex år tidigare hade han fångat in amerikanska författare i sin Notvarp i Sargassohavet.
Snart fyller han åttio och har sedan debuten 1961 hunnit ge ut ett femtiotal böcker i sitt mångsidiga författarskap: romaner, novellsamlingar, barnböcker, reseskildringar, essäsamlingar, hörspel och teaterpjäser. Den ”existentiella romanen” Nationens hjälte fick pris av Bra Böcker 1985 och trycktes i stor upplaga. Det är en kriminalhistoria som lånar en del av intrigen från den tragiska kidnappningen av och mordet på Charles och Anne Morrow Lindberghs knappt två år gamle son 1932.
Nalle Valtiala

Nalle Valtiala

Snart fyller han åttio och har sedan debuten 1961 hunnit ge ut ett femtiotal böcker i sitt mångsidiga författarskap: romaner, novellsamlingar, barnböcker, reseskildringar, essäsamlingar, hörspel och teaterpjäser. Den ”existentiella romanen” Nationens hjälte fick pris av Bra Böcker 1985 och trycktes i stor upplaga. Det är en kriminalhistoria som lånar en del av intrigen från den tragiska kidnappningen av och mordet på Charles och Anne Morrow Lindberghs knappt två år gamle son 1932. 

Och han har genom åren varit flitig i tidningar, främst i Hufvudstadsbladet i Helsingfors (han bor sedan länge i Grankulla), och i tidskrifter som Nya Argus där han är teaterrecensent. I hans många understreckare i Svenska Dagbladet, ett femtiotal är utlagda på nätet, ser man hans preferenser: framför allt amerikansk 1800-talslitteratur, resor och ekologi. 1998 doktorerade han på en avhandling om James Fenimore Coopers landskapskildringar i romanerna om Skinnstrumpa, och 2009 följde han upp det med en monografi om Susan Fenimore Cooper, författarens dotter som tidigt var naturmedveten. 1987 hade han rest I Mark Twains hjulspår. Den fascinerande romanen Humboldts papegoja från 2012 är ett fritt fantasibygge på dokumentär grund, om Sydamerikas flora och fauna, och om Alexander von Humboldts botaniska upptäcktsfärder på den kontinenten.  

Gamla män minns: i de självbiografiska På min mammas gata och På Korpila gård blickar han tillbaka på sin helsingforska uppväxt. I sin senaste bok minns hans sitt amerikanska 1960-tal, i en reflekterande reseskildring som varvar då och nu (han har nog haft nytta av sina dåtida anteckningar och tidningskåserier). Citatet ovan från Fänrik Ståls sägner passar väl in i sammanhanget, liksom detta inledande, från Marcel Proust: ”Les vrais paradis sont les paradis qu´on a perdus”.

Nalle Valtiala skriver att han begåvats med ett minne i Technicolor och Vista Vision och ger belägg för det när han tar sig fram söderut med cykel längs den kaliforniska kusten - man avundas denne Stål-Farfar hans kondition. Jämsides med dagens möten med djur och människor, landskap och natur, löper de många återblickarna på vad som var en gång, framför allt från ett par USA-uppehåll samman med hustrun under sextiotalet då han var Amerika-stipendiat: ”hela min resa är en sentimental journey”. Han minns en middag hos några republikaner den dagen Kennedy mördades (samma dag dog Aldous Huxley, påminner han om, men det minns ingen). Familjen är inte särskilt upprörd, deras sympatier låg hos den reaktionäre Barry Goldwater. 

Jag kom över till USA med Svenska Amerikalinjens MS Kungsholm (Nalle Valtiala och hans hustru hade rest med Gripsholm) i september året därpå när Lyndon B. Johnson vann en jordskredsseger över Goldwater, och känner därmed igen mycket i denna intressanta rese- och tidsskildring. Den är samtidigt en sorgesång över en bortgången livskamrat som han bevarar i tacksamt minne när han blickar tillbaka.

Nu och då, men inte sedan: ”Framtiden? Den är inte mycket att hänga i julgranen, mindre än ett ruttet lingon. Framtiden finns inte. Bara Nuet finns, och det som en gång varit. Nuet är inget att satsa på, det är över innan du hinner säga Jack Robinson. Men det förflutna är stort, större och rikare än universum.”

 

Ivo Holmqvist

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts