Litteratur:Clara Lidström, Annakarin Nyberg - Glad sommar - Läckra bakverk och lata dagar - Tidningen Kulturen
Clara Lidström och Annakarin Nyberg. Foto Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Underbart är gott med Underbara Clara och Annakarin

Clara Lidström, Annakarin Nyberg

Glad sommar - Läckra bakverk och lata dagar

Rabén & Sjögren

 

En väg vindlar sig bort mot horisonten och längs vägen växer midsommarblomster som glatt vinkar med sina femflikiga blad, som för att locka med oss in i bilden. Vem vet vilka äventyr som lurar bakom horisonten? Med lite tur kanske man blir bjuden på kafferep hos Underbara Clara och Annakarin, med hemlagad hallonglass och svartvinbärssaft.
En livsbejakande hyllning till den ljusa årstiden
Clara Lidström och Annakarin Nyberg. Foto Belinda Graham

Clara Lidström och Annakarin Nyberg. Foto Belinda Graham

Glad sommar är en bok som är som en livsbejakande hyllning till den ljusa, blommande, korta, oberäkneliga årstid som är en svensk sommar. Fotona mellan recepten är helt underbara och boken fungerar ypperligt som “blädderbok” eller bilderbok för att få upp humöret vilken regnig dag som helst (ta gärna fram den här boken en mulen novemberdag, eller varför inte en iskall februaridag?). Fika i bersån, hallon i en vacker gammal bunke, en Monet-liknande bro bland ormbunkarna, ett hemgjort spel på en fin gammal broderad duk … så här ska sommaren se ut!

Omtyckt och hyllad barnboksserie

Clara Lidström och Annakarin Nyberg har tidigare samarbetat om en hel rad hyllade och prisbelönta barnböcker med projekt som barnen kan klara av i stort sett själva - Pyssla, Baka, Odla, Laga och Kalas. Man kan med fördel ta fram denna bokserie när det är sommar, där finns massor av aktiviteter (mycket odlande och pysslande kan ju flyttas utomhus!). Paret Clara och Annakarin ligger också bakom boken God Jul - en mysig hyllning till julen i text och bild, med massor av vackra bilder, förslag på aktiviteter och recept på god mat och läckra bakverk.

Från julgodis till sommarmums

Glad sommar är gjord i samma stil som förra årets storfavorit God Jul - en visuell fest, samtidigt som boken innehåller tillräckligt med recept för att ställa till med fest på riktigt. Böckerna är allåldersböcker med roliga tips och godsaker för alla generationer. Pysslet har olika nivåer - spelet lexikon kan med fördel konstrueras av små barn, man behöver bara papper och penna, porslinspysslet bygg ditt eget kakfat, där man behöver borr och skyddsglasögon, bör utföras av vuxen som är betydligt händigare än undertecknad.

Loppis, auktion och välfylld fikakorg

Personliga texter av Underbara Clara och Annakarin Nyberg förhöjer läsningen, de har olika röster och intressen och kompletterar varandra på ett fint sätt. Clara tar dig med på loppisrunda och Annakarin till en auktion och båda två delar med sig av sina bästa tips.

Recepten är av olika svårighetsgrad och passar för alla generationer och alla händighetsnivåer. En del saker är det lätt att lyckas med, andra saker kräver mer tålamod och färdighet.

Favoritrecept med nyskördat

Rabarberpajen är ett favoritrecept - paj och sommar hör liksom ihop - och det smarta receptet på butterbullar i långpanna gör att sommarens bullfest kan hållas utan att någon måste ha besvär med att rulla bullar. Hallonglassen lagas så klart utan att ugnen behövs, alla typer av glass, drinkar och smoothies är kul för barnen att göra själva.

Svartvinbärssaften kommer att bli ett nytt favoritrecept eftersom det innehåller svartvinbärsblad - det spelar ingen roll om du får mycket eller lite bär, du kan göra saft i alla fall!

100 år gamla skorpor och blåbärsbullar

Claras och Annakarins egna favoriter sedan barnsben är äppelkakan och chokladknapparna, en ny favorit är zucchinimuffins och de äldsta klassikerna som alla gillar är veteskorpor och blåbärsbullar. Recepten till skorporna och blåbärsbullarna är faktiskt från 100-åriga gammelmormor Gretas receptsamling. Vem vet hur många generationer som mumsat på dessa skorpor och bullar innan Greta skrev ner recepten? Många gamla recept ärvdes genom muntlig tradition eller genom att man helt enkelt såg på när någon bakade och lärde in receptet själv, för att sedan föra det vidare.

Som en sommardröm

Vare sig du är sugen på 100 år gamla skorpor eller pinfärsk ny hallonglass eller någon annan somrig läckerhet, så är det här boken för dig.

En sommardröm med smak av sommar, i både ord och bild. Vackrare än så här kan det inte göras!

Nu väntar vi bara på lite sommarvärme så att sommaren sätter fart. Utflyktskorgen är redan packad!

 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen