Litteratur:Lisa Ising - Trädgårdslegender - Profilerna, livsverken, deras bästa råd - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Profilerna, livsverken, deras bästa råd

Lisa Ising

Trädgårdslegender - Profilerna, livsverken, deras bästa råd

Roos & Tegner

 

I boken Trädgårdslegender har journalisten Lisa Ising träffat tio kändisar i dagens trädgårds-Sverige. Hennes tes är att trädgårdsmänniskor är intressanta människor och det verkar i alla fall stämma på författaren Lisa Ising själv - hon har ett långt liv som trädgårdsentusiast bakom sig, fast hon först inte insåg hur mycket trädgårdslivet egentligen kallade. Hon försökte bara att vara "en vanlig journalist". 

 
Karin Berglund är den största och mest kända trädgårdspersonligheten - hon har mängder med böcker bakom sig, bland annat intervjuböcker i samma stil som denna, och hon har marknadsfört uttrycket att det intressantaste i en trädgård är personen som skapat den.

 

"Sista gången jag var fast anställd på en tidning hittade kollegorna mig allt oftare med jordiga händer i blomsterlandet som jag anlagt på bakgården - på arbetstid (tack vare en förståelse nyhetschef). Och det kan ju vem som helst förstå, att så kunde det inte fortsätta."

Skapade Slottsträdgården

Lisa Ising började leta efter en plats med likasinnade, människor som bar på samma längtan efter jord och växter. I Malmö hittad hon en övergiven plats, mitt i stan och med perfekta odlingsförutsättningar - detta blev till Slottsträdgården. Slottsträdgården finns kvar än idag och är en välkänd grön attraktion och samlingsplats, med odlingslotter, småkryp och groddar ... Allt finns där och väntar på alla dem som längtar - precis som Lisa själv gjorde en gång i tiden.

Valet i den här boken är inget definitivt val - de finns fler trädgårdsprofiler i Sverige, större, kändare, nyare och så vidare, men det är Lisas eget val, de personer hon själv var nyfiken på. Överraskande val (mycket bra sådana) är de båda formgivarna Ingegerd Råman och Signe Persson-Melin. Dessa kändisar förknippas vanligtvis inte med trädgård, men deras speciella känsla för form och design speglas även i deras trädgårdar.

Lunden - en Skattkammarö av växter

Alla trädgårdsprofilerna i boken kommer med sina personliga tips på just det som de är bra på, eller kända för. Föga förvånande kommer Signe Persson-Melin med tips om trädgård i krukor (hon har själv designat mängder med snygga krukor), Hannu Sarenström bidrar med tips om hur du skapar den perfekta lunden och Karin Berglund berättar om hur du skapar den ljuvliga doftträdgården med schersminer, liljor, rosor och violer.

Karin Berglund är den största och mest kända trädgårdspersonligheten - hon har mängder med böcker bakom sig, bland annat intervjuböcker i samma stil som denna, och hon har marknadsfört uttrycket att det intressantaste i en trädgård är personen som skapat den.

Nobbad av Norén

Karin Berglunds böcker Lust och fägring och Samtal i trädgården kretsar kring möten med människor i deras trädgårdar - hyllningar till de som drömmer stora trädgårdsdrömmar och de som förverkligar dem. Kändisar, kulturarbetare och "vanligt folk" delar alla samma passion. Den enda som någonsin tackat nej till Karin Berglund är Lars Norén. Med motiveringen att han hade exploaterat allt annat i sitt liv och han ville behålla sin trädgård för sig själv.

Det här är en vacker och tidlös trädgårdsbok som är illustrerad av några av Sveriges mest kända trädgårdsfotografer.

 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts