Litteratur: Katarina Genar - Mystiska skolan - Spöket i biblioteket - Tidningen Kulturen
Katarina Genar. Foto Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Tiden står stilla när du läser en bra bok

Katarina Genar

Mystiska skolan - Spöket i biblioteket

Illustrationer: Alexander Jansson

Bonnier Carlsen

 

Det knirrar och knarrar och knakar. Det tisslas och tasslas och viskas. Det smygs och det smusslas. 

Greta berättar att vuxna säger att gamla hus alltid är fulla av mystiska, oförklarliga ljud. Men Greta vet att det spökar i hennes skola, Mystiska skolan. Det har Greta inget emot, hon har ett öppet sinne och har träffat många snälla spöken under sina skoldagar och Greta älskar sin gåtfulla gamla skola.
Svartvit spänning med tidsresor
Katarina Genar. Foto Belinda Graham

Katarina Genar. Foto Belinda Graham

Ett spöke som gillar att läsa

Spöket i biblioteket är den första kapitelboken i Katarina Genars mysrys serie Mystiska skolan. De unga läsarna kan utvecklas och gå vidare med sina favoritkaraktärer och få nya Mystiska skolan äventyr med mer text - samtidigt kan de ju gärna gå tillbaka till "Lätt och läskigt" serien när de vill. För alla äventyren är helt fristående. Och man behöver inte vara så noga med gränser, när man ska läsa bilderböcker och när man ska gå över till kapitelböcker. Bra bilderböcker kan man läsa hela livet!

Svartvit spänning med tidsresor

I den nya kapitelboken är illustrationerna i svartvitt - först saknar man de färgsprakande, generösa uppslagen från "Lätt och läskigt" serien, sedan börjar man tycka att det passar mycket bra med svartvita illustrationer, speciellt när det handlar om livet förr i tiden och foton från svunna tider. (Alla som sett gamla filmer vet ju att livet var svartvitt förr i tiden!)

Många ljud beskrivs i boken och visar på en stor lyhördhet för hur man framkallar spänning med hjälp av ljudeffekter. Det brukar ofta sägas att ordkonstnärer kan konsten att framkalla rätt bilder i huvudet på en läsare, men att också få till rätt ljudbild höjer berättelsen till nya nivåer.

Finns det en naturlig förklaring?

Greta och Malte är bästa vänner, de tycker så mycket om sin ovanliga skola, och de är lika glada varenda gång de har turen att träffa ett spöke. Det är nästan så att man tycker lite synd om Sally, som alltid går precis innan spöket visar sig! Och som förleds att tro att allt har en naturlig förklaring.

Spöket i biblioteket är en ovanlig spökhistoria, inte för att det finns alternativa realistiska förklaringar till en hel del fenomen (som att temperaturen sjunker), utan för att det egentligen inte är ett tvättäkta spöke som Greta och Malte träffar i den här boken utan istället en tidsresenär!

Kan man skicka ostbågar tillbaka i tiden?

Det där förklarar ju en hel del, då är det ju inte så konstigt att det vimlar av "spöken" i Mystiska skolan - Mystiska skolan kanske inte är en spökmagnet trots allt, utan en tidsreseportal? Tänk om Greta skulle kunna resa i tiden och ta med sig smågodis och ostbågar till forna tiders fattighjon som inte hade råd med någon annan matsäck än en kålrova!

Det här är inte bara en spännande mysrysare, utan också en mycket rolig bok! Ett extra plus för att den framstående forskaren som skrivit den åtråvärda boken om tidsresor är en kvinna. Det fanns kvinnliga forskare även förr i tiden, men det är inte ofta de framhålls!

Läs även: Mystiska skolan sprider magisk läsglädje bland de yngsta

http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-5/ovrigt-kat-10/20863-mystiska-skolan-sprider-magisk-lasgladje-bland-de-yngsta

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen