Litteratur:Elena Ferrante - Stranden om natten - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Elena Ferrantes unika barnbok, en vacker skräcksaga

 

Elena Ferrante

Stranden om natten

Illustrationer: Mara Cerri
Översättning: Barbro Andersson

Rabén & Sjögren

 

 

Stranden om natten ... Huvaligen, vilken thriller! Så här spännande, hemska och grymma har inte sagor varit sedan H.C. Andersens tid.
Men Stranden om natten påminner mest av allt om de vemodiga gamla konstsagorna av H.C. Andersen, där omvärlden är grym och hemsk, kärleken är opålitlig och det finns inte någon garanti för att huvudpersonen får ett lyckligt slut. Den ståndaktige tennsoldaten brinner upp, liksom den vackra balettdansösen, den fina bollen som en gång var en älskad leksak hamnar i soporna, den lilla sjöjungfrun dör när hon blir ersatt av en annan kärlek, de röda skorna leder till undergång och den lilla flickan med svavelstickorna fryser ihjäl.

 

Elena Ferrante är just nu en av världens mest populära författare, hennes Neapel-svit är översatt till över 40 språk och har sålt i miljontals exemplar över hela världen. I hennes romaner är det vanligt att dockor med olika personligheter dyker upp - en docka med en alldeles speciell personlighet är huvudperson i Stranden på natten, Elena Ferrantes enda barnbok. För första gången får man se Elena Ferrantes värld ur dockperspektiv - den här boken är verkligen något alldeles extra! 

Ferrantes unika värld känns igen

Läsare av Ferrantes Neapel-svit kommer att känna igen miljöerna, persongalleriet och atmosfären.

Stranden om natten är en sanslöst vacker, vemodig, hoppfull, grym och tragisk allåldersbok. Illustrationerna av Mara Cerri är suggestiva och förvandlar en dag - och en natt - på stranden till en fullfjädrad skräckupplevelse. Hetta och köld, eld och vatten, kontrasteras mot varandra, men båda elementen är hot. Den storögda dockan Celinas ögon går igen i det storögda barnets ögon.

Boken tar upp många av de stora frågorna. Vad innebär det egentligen att bli älskad? Vad innebär det att ha ett språk? Utan sitt språk, lever man då fortfarande, eller är man bara en död plastbit? Det där är frågor som dockan Celina funderar på. Hennes flicka får en kattunge som får namnet Minou, på stranden leker flickan bara med kattungen och Celina blir övergiven och kvarglömd.

Att bli ersatt av en ny favorit

Hur en leksak eller ett husdjur ersätter den tidigare favoriten i hushållet är ett populärt tema i många barnfilmer och barnböcker. I Toy Story får cowboyen Woody Pride maka på sig när astronauten Buzz Lightyear blir den nya favoritleksaken, i Morrison och hamsterjakten får katten Morrison maka på sig när hamstern Kungen blir det nya husdjuret ...

Men Stranden om natten påminner mest av allt om de vemodiga gamla konstsagorna av H.C. Andersen, där omvärlden är grym och hemsk, kärleken är opålitlig och det finns inte någon garanti för att huvudpersonen får ett lyckligt slut. Den ståndaktige tennsoldaten brinner upp, liksom den vackra balettdansösen, den fina bollen som en gång var en älskad leksak hamnar i soporna, den lilla sjöjungfrun dör när hon blir ersatt av en annan kärlek, de röda skorna leder till undergång och den lilla flickan med svavelstickorna fryser ihjäl.

Räddad av sina ord

Celina blir ersatt av en kattunge och hon hotas av både eld och vatten - de andra leksakerna och tingen på stranden brinner upp, själv räddas hon av en våg och av sitt språk, som gör att hon metas upp igen och slutligen hamnar i den nya kattungens mun. Till sist blir Celina och den nya kattungen vänner. De sjunger inte "You've Got a Friend in Me", men liksom cowboyen Woody förstår Celina att hennes flicka kan älska både henne och kattungen. När Celina får tillbaka sitt förlorade namn kan hon till och med glädjas åt att kattungen fått ett fint namn.

Stranden om natten fungerar på så många olika plan. Det finns många hot och hinder för Celina att övervinna innan hon kommer tillbaka hem till tryggheten igen. Och hennes flicka har förhoppningsvis lärt sig att inte tappa bort sitt dockbarn igen. Men vad händer när flickan blir äldre och dockan inte får fler ord från henne? Då kanske Celina återgår till att bara bli en bit plast, som ingen bryr sig om. Boken slutar lyckligt, men lyckan och tryggheten är tillfällig.

 

 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen