Litteratur: Kate Eberlen - Som om du inte fanns - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Kärlekssaga med utsikt i Italien

Kate Eberlen
Som om du inte fanns
Översättning: Charlotte Hjukström
Norstedts

 

"Do you think you'll ever know what it's like to be someone else?" 
 (Tess i romanen "Miss You").
"Miss You" finns nu på svenska - och har fått den gåtfulla titeln "Som om du inte fanns". Det svenska omslaget fångar stämningen och miljöerna - de viktigaste sakerna händer i London eller i Italien. Och det finns duvor att mata överallt.
På ytan är det en romantisk historia: två människor är som skapta för varandra, det är meningen att de ska få vara tillsammans (som i "One Day") och det första mötet sker i Florens (tänk "A Room with a View") men det uppstår komplikationer och tiden går (precis som i "Before Sunset" trilogin) och allt blir mycket mer invecklat än vad man hade tänkt sig.

 

Moderna rum med utsikt


För att beskriva "Som om du inte fanns" mycket snabbt: Det här är som en modern "A Room with a View". Eller som om David Nicholls framgångsrika (och filmatiserade) roman "One Day" hade mött Richard Linklaters "Before Sunset" filmtrilogi.


På ytan är det en romantisk historia: två människor är som skapta för varandra, det är meningen att de ska få vara tillsammans (som i "One Day") och det första mötet sker i Florens (tänk "A Room with a View") men det uppstår komplikationer och tiden går (precis som i "Before Sunset" trilogin) och allt blir mycket mer invecklat än vad man hade tänkt sig.

Nyckelscener i Florens

Men det här är ingen lättviktig, fluffig romance, romanen handlar till stor del om skuldkänslor och sorgearbete. När romanen inleds är Gus på Italiensemester med sina föräldrar - hans bror har just dött och familjen håller på att slitas sönder. Tonåriga bästa vännerna Tess och Doll vill att Gus ska ta ett foto åt dem på Ponte Vecchio, som de ska ha som minne från sin resa - och detta är det första mötet mellan Tess och Gus. Eller icke-mötet. De har egentligen inte blivit ordentligt introducerade för varandra. Men ödet ger dem fler chanser, för de måste få mötas på riktigt, även om de hela tiden verkar gå om varandra. Även det sista mötet i boken utspelar sig i Florens.

Svaret på Tess fråga är onekligen: Ja. Det är det som bra författare gör. De gör att man verkligen vet hur det är att vara någon annan och att befinna sig någon annanstans för ett kort ögonblick.

Perspektiv på Londonlivet

Det märks att Kate Eberlen verkligen älskar Italien, hela romanen är som en kärleksförklaring till landet och till staden Florens. Det är signifikant för romanen att många av de viktigaste scenerna utspelar sig i Italien - det är som om Tess och Gus förvandlas till de personer som de egentligen ska vara, istället för de stressade Londonbor som de är till vardags.

Samma tanke som när man läste "A Room with a View" dyker upp i huvudet: Om inte Italien hade funnits - hade de två huvudpersonerna då fått varandra? 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen