Litteratur: Hanna Krall - Hjärterkung - Tidningen Kulturen
Hanna Krall

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Förintelsens fasor och strapatser gestaltat av Hanna Krall

Hanna Krall
Hjärterkung
Översättare: julian Birbrajer
Ersatz

 

Den polska journalisten och författaren Hanna Krall föddes i Warszawa 1935. Hon överlevde förintelsen men hennes föräldrar och släktingar mördades i förintelselägret Majdanek och efter kriget växte hanna Krall upp i ett barnhem för föräldralösa judiska barn .

 
Skildringen av Izolda Regensbergs livshistoria är fragmentariskt hållen och berättelsen hoppar fram och tillbaka i tid. Den röda tråden som håller ihop narrativet är Izoldas starka kärlek till sin man ”Hjärterkung” som deporterats till Auschwitz bara en kort tid efter deras bröllop.
Hanna Krall

Hanna Krall

Hon utbildade sig till journalist mot slutet av 1950-talet och var bland annat utrikeskorrespondent i Moskva mellan 1966 och 1969. Hennes genombrott kom 1976 med intervjuerna med en av överlevarna från Warszawas ghetto, Marek Edelmann, en medlem av den judiska morståndsrörelsen. Numera arbetar Hanna Krall först och främst som skönlitterär författare och tio av hennes böcker har hittills översatts till svenska.

Den senaste i raden är ”Hjärterkung” som nu har kommit ut på Ersatz förlag i översättning av Julian Birbrajer. Romanen fungerar lite som en hybrid mellan fakta och skönlitterärt. Den bygger på en historia berättad för Hanna Krall av Izolda Regensberg, en judisk kvinna som lyckades överleva i krigets Warszawa genom att ta till alla trick som finns i boken. Izolda Regensberg var först ute efter att Hollywood skulle filma hennes historia men i slutändan fick hon tag i Hanna Krall som istället skapade litteratur av hennes berättelse.

Skildringen av Izolda Regensbergs livshistoria är fragmentariskt hållen och berättelsen hoppar fram och tillbaka i tid. Den röda tråden som håller ihop narrativet är Izoldas starka kärlek till sin man ”Hjärterkung” som deporterats till Auschwitz bara en kort tid efter deras bröllop. Det är Izoldas fasta tro på att hennes Szajek lever som håller henne upp och hon använder sig av varenda överlevnadsstrategi hon kan komma på. Genom sina år på flykt undan nazisterna byter hon ut allt ifrån hårfärg, religion och identitet och hon klarar sig med nöd och näppe fram till krigets slut då hon själv hamnar i koncentrationsläger men lyckas överleva.

Jag ska inte avslöja om Izolda lyckas i sin föresättning att hitta och befria Szajek, boken är spännande som en spionroman även om slutet inte är helt oväntat. Författaren har helt införlivat sig själv med sin huvudperson och skildringen av Izoldas kamp för sin egen och ”Hjärterkungs” överlevnad kryper ofta in under skinnet på läsaren. En spännande, personlig och samtidigt djupt sorglig skildring av nazisternas brutalt iscensatta folkmord på Europas judiska befolkning.

 

Elisabeth Brännström

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen