Litteratur: Agneta Pleijel- Doften av en man - Tidningen Kulturen
Agneta Pleijel Foto Göran Segeholm

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Inget ville lyckas

Agneta Pleijel

Doften av en man

Norstedts

 

 

Agneta Pleijels nya roman är en fortsättning på Spådomen – en flickas memoarer, som kom 2015, vi är nu i 60–talet, hon lämnar sitt konfliktfyllda och grälsjuka hem och ger sig iväg till Göteborg, till en trång lägenhet i Haga.
Stilen är poetiskt tät och hon kan i kortform, som i en aforism, fånga en stämning eller känsla. Det är mera betecknande att kalla genren en roman, den äger romanens frihet och inte memoarernas redovisande och ofta kronologiska instängdhet.
Agneta Pleijel Foto Göran Segeholm

Agneta Pleijel Foto Göran Segeholm

Hon har regelbunden kontakt med sina föräldrar och småsystrar, men hon ägnar sig med energi åt studier i litteraturhistoria och etnologi. Det gör hon med stor framgång. Men ett mål, sätter hon framför andra, hon vill förändra sitt liv, hon vill söka egna vägar, röja ny mark och bryta gamla mönster. En vuxenhet vill hon vinna av egen kraft, hon vill inte göra något halvhjärtat och utan fullständighet, hon tänker mycket på sina föräldrars liv och deras skilsmässa, som just var halvdan.

Det är inte alldeles enkelt att leva ensam i en helt ny miljö, hon hänger sig åt studier och minst lika flitigt åt förälskelser, hon samlar på män och deras dofter, om det har med kärlek att göra är ovisst, hon vet det inte själv, inte då och möjligen inte heller nu.

När Agneta Pleijel filtrerar sina minnen, då lämnar hon ut dem på ett vilset, smärtsamt och intensivt sätt, hon är inte yvig, hon är noggrann, öppen, varsam och skriver med stark närvaro.

Stilen är poetiskt tät och hon kan i kortform, som i en aforism, fånga en stämning eller känsla. Det är mera betecknande att kalla genren en roman, den äger romanens frihet och inte memoarernas redovisande och ofta kronologiska instängdhet.

Samtidigt går det att tala om både en bildnings- och en utvecklingsberättelse; Agneta Pleijel fångar på ett mästerligt sätt en människas utsatthet och ensamhet, hur svårt det är att gå vilse, att svikta i tilltron till sig själv och hela tiden jaga bort tvivlet på sig själv. Att sätta ord på allt detta, nära knutet till de många kärleksberättelserna är inte helt enkelt. Det finns några talande ord av Franz Kaka alldeles längst fram i boken:

”Det finns ett mål, men ingen väg;

det vi kallar för väg är tvekan.”

Bara så.

I slutet av romanen har Agneta Pleijel blivit mor, lämnat barnets far och blivit kulturchef på Aftonbladet, då har hon hittat hem, så här skriver hon själv:

”Skriva är att leva för att komma hem.”

Det som gör denna roman så skimrande, är att det går att känna igen sig själv och andra i det liv, som läggs fram, inte bara i detaljer, utan i mönster och strukturer; det finns allmänmänskliga drag i denna berättelse. STORT!

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen