Litteratur: Lennart Sjögren - De andra trädgårdarna - Tidningen Kulturen
Lennart Sjögren. Foto Mattias Johansson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En vinge lyfter

Lennart Sjögren

De andra trädgårdarna

Bonniers

 

 

Landskapet och jorden har sin egen rytm, sina egna färger, dofter och tecken, som vi ibland kan tyda och erövra, men för det mesta, kan vi inte förklara naturens väsen, det vilar i dunkel och mystik, det är inte det att vi inte har tid, men vi äger inte verktygen och redskapen, det bara är så.
Det går inte att säga entydigt att livet är på ett visst sätt, det går bara att förutsäga några saker, livet kan ta vändningar, som är oförutsägbara. Det går alltid att ställa frågor, men inte sällan saknas det svar, det går alltid att bläddra fram minneskartor. Men ofta är de bedrägliga.
Lennart Sjögren. Foto Mattias Johansson

Lennart Sjögren. Foto Mattias Johansson

Vi får nöja oss med att naturen är omkring oss, vi kan utveckla en organisk känsla med den, vi kan även leva i motspjärn, i konflikt med naturen.

Naturen går inte att böja eller tukta, inte heller att tvinga, den kräver sin självständighet och sin frihet, den kan möta oss med en bortvänd blick och en likgiltighet, den kan överraska oss med en lynnighet, den kan obstruera och ge oss både straff, lidande och smärta, för vår olydnad och vår förmätenhet.

Lennart Sjögren återkommer i sin nya diktsamling till detta tema, som han har skrivit om så många gånger tidigare, han är nu mera precis och noggrann i sina dikter, det är ett avskalat, närmast ett minimalistiskt tilltal, det finns i samlingen två långdikter, som är de bästa av de trettiotal dikter, som finns totalt, uppställda i fyra avdelningar. Han väljer ett utsnitt ur sin värld, ett fragment, en flik, som så mästerligt finns på omslagets illustration av Lennart Sjögrens livskamrat, Eva Forsberg. En glipa grönt, som täcker det dominerande vita.

Det går inte att säga entydigt att livet är på ett visst sätt, det går bara att förutsäga några saker, livet kan ta vändningar, som är oförutsägbara. Det går alltid att ställa frågor, men inte sällan saknas det svar, det går alltid att bläddra fram minneskartor. Men ofta är de bedrägliga.

 

”Glädjen kommer plötsligt på besök

den blir kvar i dörren:

Jag stannar inte länge

och återkommer jag

blir det oförberett

 

men som en het vindil om kvällen

kommer du att minnas mig

den gången jag kom dig nära

och du trodde på det omöjliga.”

 

Redan i gryningen kommer tröttheten, mörkret dröjer kvar och Lennart Sjögren ser nu att döden kommer närmare, det är lika självklart, som akvarellens omedelbarhet och dess obegränsade möjligheter. Döden hälsar på i slaktdjuren blodtappade kroppar, de visade rovdjurständerna och alla upplever de korta dagar av livet.

 

”Människor av aska

sitter på bänkar av aska

runtom är vintern stark

 

de talar om framtiden.”

 

Utifrån Ölands norra udde betraktar Lennart Sjögren allt, i denna provins ryms ett helt universum, i samspel och harmoni, men lika ofta i gnissel, skavnad och misslynthet; han har skrivit i sextio år, gett ut ett trettiotal böcker, främst poesi, men även noveller, essäer och kortromaner. Dessutom är han en god bildkonstnär, det märks tydligt i hans språk, han målar även där bilder, med känsla och precision.

Det är ingen yvighet och svulstighet i hans dikter, han är lugn, eftertänksam, stundom förbryllad och lågmäld i sin poesi, på ett äkta sätt, som är lätt att ta till sig. Detta tillhör hans främsta diktsamlingar.

 

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts