Litteratur: Martina Moliis-Mellberg - A - Tidningen Kulturen
Martina Moliis-Mellberg Foto Melinda Lönnberg

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Blixtrande prosalyrik

Martina Moliis-Mellberg

A

Modernista

 

A är titeln på Martina Moliis-Mellbergs debut. Boken, vilken är skriven på svenska, kom ut redan 2015 i Finland. I hemlandet mötes den med närmast idel hyllningar av kritikerkåren. Boken är uppdelad i tre prosalyriska berättelser vilka alla tematiskt kretsar kring viljan att överskrida kroppsliga och själsliga gränser.
Livet i all sin inre och yttre kamp ställs verkligen in absurdum på sin spets i de tre berättelser som utgör boken A.
Martina Moliis-Mellberg Foto Melinda Lönnberg

Martina Moliis-Mellberg Foto Melinda Lönnberg

I första berättelsen får vi möta Cousteau. Hans kärlek till havet är så starkt och hans smärta att leva på land så stor att han önskar förvandla sig till en haj för att leva ett liv under havsytan. I andra berättelsen får vi möta en flicka som förälskar sig i hårdingen Alfa Cassiopeia.

Dessa älskande lever som i en lika omöjlig som möjlig symbios, och tillsammans drar de fram genom ett ökenlandskap där de tar sig an att jaga banditer. I tredje berättelsen får vi möta guden Atlas. Hans styrka där han står och axlar jorden visar sig vara spelad. Egentligen är den starke guden existentiellt vilsen och hans kropp lider svårt av tyngden att axla världen.

Livet i all sin inre och yttre kamp ställs verkligen in absurdum på sin spets i de tre berättelser som utgör boken A. Berättelserna i boken är berättade i korta och rappa prosalyriska stycken, och de liknar alla konstfullt utformade sagor, men samtidigt berättar dessa fantasifoster till sagor om något fundamentalt verkligt i sig, nämligen om hur omöjligt, konfliktfyllt och ibland också ytterst våldsamt det yttre och inre livet ibland ter sig vara.

Moliis-Mellberg har lyckats väl med att skriva fram en prosalyrik som är både stram och fantasieggande.

Visa stycken kan kännas väl enkla, som snabba underfundiga skrivövningar, men genomgående har Moliis-Mellberg genom bokens tema lyckats skapa ett stycke vacker och kongenialt blixtrande prosalyrik som låter sig läsas om och om igen för att finna nya innebörder.

 

 

 

 

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts