Litteratur:Maja Säfström - Fantastiska fakta om djur från förr - Tidningen Kulturen
Maja Säfström

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Charmiga tuschteckningar

Maja Säfström

Fantastiska fakta om djur från förr

Natur & Kultur  

 

Maja Säfström har samlat femtioen stycken egna favoritdjur som inte längre finns ibland oss. De flesta verkar fridsamma, och ingen av dem är en dinosaurie. Alla känner ju till dinosaurierna, men det fanns många andra arter också, som var nog så intresseväckande! Här är det deras tur.

 
Förra året kom Maja Säfströms Fantastiska fakta om djur, som handlar om nu levande arter, och med samma lyckade upplägg.
Maja Säfström

Maja Säfström

I lekfullt charmiga tuschteckningar med tunn pennspets och ifylld svärta kliver eller simmar eller bara sitter och mumsar, våra föregångare över ett uppslag var. Handtextade versaler sprider barnvänliga kortfattade och lustfyllda fakta om dessa för de flesta av oss så okända och numera utdöda varelser.

Alltifrån Dickinsonia costata, en platt sak som växte hela livet, kunde bli stor som en människa och var platt som en pannkaka och levde på havsbotten för 560 miljoner år sedan, till pungvargen från Australien, stor som en hund och som verkar ha dött ut 1936.

Om alla djuren finns uppgifter om när och var de levde, deras storlek och någon typisk egenskap eller två som gör det spännande att bläddra och läsa. Utmärkt såväl för barn som börjar läsa själva, som mor- och farföräldrar som vill läsa högt, och det är lätt att prata och fundera kring det man ser. Självklart kan även föräldragenerationen lära sig en hel del nyttigheter om livets gång och utveckling.

Vad vet du om olika utdöda djur? Till exempel om de sällskapliga sköldpaddorna Cylindraspis vosmaeri som levde på ön Rodrigues? När de dog ut på 1800-talet blev växtlivet torftigare, vissa trädslag blev nämligen planterade genom att sköldpaddorna åt upp deras frön och sedan bajsade ut dem så de kunde slå rot i marken. Se där lite evolutionshistoria.

Förra året kom Maja Säfströms Fantastiska fakta om djur, som handlar om nu levande arter, och med samma lyckade upplägg. Om de utdöda vet vi inte lika mycket. Boken säger inget om varför de här arterna dog ut, inte ens om vi vet det. Fast när det gäller naturens bra nära oändliga mångfald, kan du upptäcka mycket som du inte hade en susning om, bara det en nyttig insikt.

Vad är förresten naturlig storlek? Mått och vikt hos dagens sengångare som långsamt klättrar upp i trädet för att nå bladfödan, eller den utdöda jättesengångaren, stor som en elefant, som bara behövde sträcka på sig för att nå sju meter upp? Oklart om den bara försvann på grund av sin storlek. Den här boken kittlar helt klart fantasin och rör om i tankebanorna.

 

Leif Carlsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen