Litteratur: Ellen Engelstad - Syriza och den grekiska våren - Tidningen Kulturen
Ellen Engelstad

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det grekiska dramat och mannen utan slips

Ellen Engelstad

Syriza och den grekiska våren

Översättning Stewe Claeson. Efterord Kajsa Ekis Ekman

Celanders   

 

Syriza med 'Mannen utan slips' Alexis Tsipras i spetsen utmanar trojkan och kräver ett stopp för nedskärnings- och åtstramningspolitiken som enligt honom och Syriza bara förvärrar situationen. Hur skall då krisen lösas? Med skuldavskrivningar? Med nya generösa lån? Eller ska det grekiska folket fortsätta leva på knä och svältas ur krisen?
Syriza vände som en svängdörr när partiet kom till makten. Det förslag som man aldrig kunde godkänna blev plötsligt möjligt att godkänna, de förutsättningar som man kritiserade när det gäller den tidigare regeringens agerande, var nu plötsligt acceptabla och man själv intog samma position.
Ellen Engelstad

Ellen Engelstad

I samband med landets kris ställde sig många européer frågande kring inslag i den grekiska ekonomin som till exempel den djupgående korruptionen, där stora oligarker/finansfamiljer seglade i gräddfiler vad gäller statliga kontrakt med projekt där miljö- och skattekrav sattes åt sidan men också den grekiska statens totala oförmågan att driva in skatter från de rika och därtill den alldeles särskilda grekiska egenheten med så kallade klientelism, en företeelse som innebär att partier knyter till sig stora grupper av väljare genom att byta löften om ekonomiska tjänster mot röster.

Just dessa 'särskilda omständigheter' inom den grekiska ekonomin, utgör delar av de förödande företeelser som under åratal undergrävt den grekiska ekonomin. Det är inslag som placerat den grekiska staten på ett gigantiskt skuldberg vilket inte bara förstärkts utan också växt ytterligare på grund av myndigheternas lättsinniga lösningar på problemen genom att under åren ta nya lån, vilka frikostigt utdelats av internationella banker till rundhänta räntor.

Nu hade detta grekiska drama kommit in i sitt absolut mest eldfängda skede och EU slår till de ekonomiska bromsarna.

Den så kallade trojkan rycker ut. Internationella valutafonden, EU-kommissionen och Europeiska centralbanken agerar strängt och snabbt i förhållande till Greklands blödande ekonomi. Den utsätter de arma grekerna för ett plågsam stålbad och det grekiska samhället som redan går halvvägs mot ruin rubbas nu i sina grundvalar, folk får ingen mat, blir vräkta, barn blir undernärda, protesterna ökar.

Fanns det då inget mänskligare sätt att lösa den grekiska krisen?

Ellen Engelstad redaktör för den norska tidskriften Manifest är väl förtrogen med grekiska förhållanden. I Syriza och den grekiska våren går hon igenom utvecklingen steg för steg och visar hur det grekiska dramat äger många märkliga inslag vilka hon noggrant dissekrerar. Hon visar hur orsak och verkan i ekonomin drabbar den enskilde greken i vardagen. Hon visar vilka de inblandade parterna är där vi får följa Engelstads detaljrika analys.

Trots de skruva städs åtstramningarna som den så kallade trojkan, Internationella valutafonden, EU-kommissionen och Europeiska centralbanken, lägger över grekernas ekonomiska vardag ger de sig inte. De tycker inte om att gå i ledband. De vill rå sig själva. Det grekiska folket önskar komma ur knipan på egen hand. De menar att det inte bara deras fel. Sätt åt bankerna, de internationella valutaorganisationerna!

En verbal kamp om orsak och verkan angående grekernas väl i allmänhet och det grekiska dramats alla aspekter i synnerhet griper nu tag i Europa. Det blir både ris och ros för grekerna. De får stöd hos det europeiska folken men de får också kritik, nedsättande åsikter om grekernas handel och vandel sprids, 'de är lata', 'de måste skärpa sig'.

Det är då Syriza med 'Mannen utan slips' Alexis Tsipras i spetsen utmanar trojkan och kräver ett stopp för nedskärnings- och åtstramningspolitiken som enligt honom och Syriza bara förvärrar situationen.

Hur skall då krisen lösas? Med skuldavskrivningar? Med nya generösa lån? Eller ska det grekiska folket fortsätta leva på knä och svältas ur krisen?

Ellen Engelstad gör en grundlig inventering i vad som skett och vilka möjligheter som föreligger och varför allt ändå går fel vad gäller Greklands förmåga att ta sig ur krisen och vad man kunde kräva av det grekiska folket i uppoffringar som de inte redan fått göra.

Hon presenterar framväxten av det till en början obetydliga vänsterradikala Syriza som på fem år går från 9 till 149 representanter i parlamentet.

Alexis Tsipras leder Syriza till valseger och han blir 'Mannen utan slips' i hela Europa, i sin roll som 'den utomparlamentariske i parlamentet' som någon kallade honom, detta i betydelsen av den ickeetablerade som tog grekiska folket och den europeiska medvetenheten med storm i sin kavata deklaration när Syriza vann valet:

”I dag skrev det grekiska folket historia. Hoppet skrev historia” Det var den 25 januari 2015 som Tsipras blev premiärminister efter att det vänsterradikala Syriza tagit maken i valet.

Vad hände sedan?

Syriza vände som en svängdörr när partiet kom till makten. Det förslag som man aldrig kunde godkänna blev plötsligt möjligt att godkänna, de förutsättningar som man kritiserade när det gäller den tidigare regeringens agerande, var nu plötsligt acceptabla och man själv intog samma position.

I ett mycket intressant efterord diskuterar Kajsa Ekis Ekman varför och hur det ser ut i dag ett år efter nederlaget. Ekman ställer frågan och besvarar den själv om hur det såg ut vid Alexis Tsipras och dennes regeringens tillträde kontra vid avtalets slutande: ”Syriza däremot, steg fram som motståndets röst. Det var den nya vänstern- heterogen, ung, energisk, samtidigt som den förkroppsligade den perfekta blandningen mellan radikalism och reformism./.../Just därför var sveket desto större. Hur många gånger hade inte Alexis Tsipras stått och sagt: 'Dagen efter valet är avtalet med trojkan historia'?/.../...'Jag såg själv hur många människor grät av rörelse...'/.../...Samma människor grät sedan av skam, frustration och besvikelse. Veckorna efter att Syriza skrev under avtalet som folket röstade emot, var det många lokala Syrizarepresentanter som inte vågade visa sig ute'”

Syriza och den grekiska våren är en faktafylld och djuplodande skildring av dramat kring den grekiska ekonomin. Ellen Engelstad skriver med kunnighet men också med känsla för dramatiken där hon blandar ekonomiskt invecklade resonemang med dramatiskt gripande reflektioner över enskilda politikers handlande och det grekiska folkets reaktioner på detta i sin vardag. Kajsa Ekis Ekmans efterord är en vass och klargörande reflektion som fördjupar bokens dignitet och ärende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen