Litteratur: Anne Edelstam - Den dansande dandyn - Jean Börlin - Tidningen Kulturen
Anne Edelstam

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

” Jag avundas målarna. Deras verk är oändliga”

Anne Edelstam

Den dansande dandyn - Jean Börlin

Norlén och Slottner 

 

Bördig från Härnösand erövrade balettdansören och koreografen Jean Börlin (1893-1930) mellankrigstidens Paris. Hungrig på livet och med en finstämd känsla för den tidens modernistiska, surrealistiska kulturella strömningar gjorde han sig snabbt ett namn genom flera konstnärliga projekt.
Edelstam nämner själv att boken är skriven i en romantiserad form men att den bygger på fakta. Härom finns det ingen anledning att tvivla på det mål Edelstam haft med boken, men som skönlitterär text känns texten ofta styltig, lite ljummen och väl hårt stiliserad i sitt försök att hålla två bollar i luften i form av att dels vilja vara en romantiserad text och dels troget bygga på fakta.
 Anne Edelstam

Anne Edelstam

Det mest storartade projektet var balettensemblen Den svenska baletten, vilken han skapade tillsammans med sin mentor och partner Rolf de Maré, som hade sin hemmascen på Théâtre des Champs-Élysées.

Nu har Anne Edelstam kommit ut med en bok om sin gammelfarbror Jean Börlin. Boken har fått namnet Den dansande dandyn – Jean Börlin, och den är, även om den baseras på biografiska fakta om Börlins liv, skriven i en mer eller mindre skönlitterär form.

Det är verkligen ett intressant livsöde man får följa. Börlin levde som dansare och koreograf ett mycket flitigt, hektiskt och kringresande liv där kreativiteten tycks ha gått hand i hand med en enorm nyfikenhet och livslust. Under sitt korta liv hann Börlin med mycket i sin konstnärliga gärning, och genom Den svenska baletten samarbetade han med en mängd med intressanta och kulturhistoriska personligheter som Jean Cocteau och Giorgio de Chirico. Börlin var utan underdrifter en aktiv person som konsthistoriskt var med och påverkade mitt i den surrealistiska stormens öga.

Som närstående släkting har Edelstam haft tillgång till mycket kunskapskällor när hon skrivit sin bok om Börlin, och hon låter oss följa han genom hela livet från födelseorten Härnösand till det myllrande kulturlivet ute på kontinenten och annorstädes. Dock känns det som om hennes fascination och lustfyllda nyfikenhet på sin gammalfarbror varit den främsta drivkraften när hon skrivit boken.

Edelstam nämner själv att boken är skriven i en romantiserad form men att den bygger på fakta. Härom finns det ingen anledning att tvivla på det mål Edelstam haft med boken, men som skönlitterär text känns texten ofta styltig, lite ljummen och väl hårt stiliserad i sitt försök att hålla två bollar i luften i form av att dels vilja vara en romantiserad text och dels troget bygga på fakta.

Den största förtjänsten med boken är att den uppmärksammar den stora konst- och kulturpersonlighet som Börlin var. I Den dansande dandyn delger oss Edelstam hela den ytterst fascinerande livsresan Börlin gjorde från födelseorten Härnösand, till danstudier på Operan i Stockholm, till Parislivet och till New York där han blott 37 år ung slutade sina dagar. Edelstams beskrivning av sin gammelfarbrors liv är detaljerat, men samtidigt inte så pass att det också lämnar mycket över till både fantasi och nyfikenhet om att veta mer. Kulturgärning med stort K. 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts