Litteratur: Lisen Sundgren - Vildvuxet - Mat och huskurer från naturen - Tidningen Kulturen
Dem

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Med smak för det nyttiga vilda

Lisen Sundgren

Vildvuxet - Mat och huskurer från naturen

Illustrationer: Nadia Nörbom

Bonnier Fakta

 

Naturen är beroendeframkallande. Att vistas i naturen kan leda till att blodtrycket sjunker, att andhämtningen blir djupare, att hjärnan fungerar bättre och att stressen byts ut mot en känsla av välbefinnande.
I boken Vildvuxet introduceras toppen på isberget - en del av den kunskap som finns om nyttiga vilda växter. 95 av de ungefär 250 ätliga vilda växterna som finns i Sverige presenteras. Alla med detaljerade akvareller av Nadia Nörbom.
Dem

Dem

Några minuter om dagen räcker för att du ska bli fast i detta euforiska rus, och för att du ska må bättre. Människor har alltid samlat växter i naturen. Sedan kom odlingsvurmen. Under bronsåldern odlade man sådant som vi idag rensar bort ur rabatterna, som till exempel pilört och svinmålla.

Nyttigt naturberoende

Lisen Sundgren fastnade i nyttigt naturberoende i tidig ålder - tack vare en entusiastisk morfar, som växte upp på den tiden då artkunskap var en obligatorisk del av skolundervisningen. Barnen skickades ut i naturen för att samla vilda växer som de senare fick pressa och klistra upp på pappersark. På pappret skrev de sedan dit det vetenskapliga namnet och fyndplatsen.

När Lisen var på morfars sommarställe i Småland fick barnen inte plocka vilda växer - de skulle få stå kvar och fröa av sig. Hänsyn skulle tas till blommornas fortplantning och till pollinerande insekters överlevnad. Under blomstervandringar med morfar lärdes namnen på blommorna - och ett livslångt förhållande till vilda växter, och kunskap om vad de har att ge, grundlades.

250 ätliga växter

I boken Vildvuxet introduceras toppen på isberget - en del av den kunskap som finns om nyttiga vilda växter. 95 av de ungefär 250 ätliga vilda växterna som finns i Sverige presenteras. Alla med detaljerade akvareller av Nadia Nörbom.

En del växter är mer kända än andra för sin nyttighet. Brännässlor plockades t.ex. i Astrid Lindgrens barnbok Rasmus på luffen för att koka nyttig nässelgröt till hönsen (det gjorde man förr i tiden i Småland). Lättare (och mindre brännande) att plocka är pilört. Ett gastronomiskt stenålderstips är pilörtsgröt. Under järnåldern och bronsåldern lär pilört ha odlats som föda, och man åt både frön och blad. Idag räknas pilört som ogräs, men växten är inte mindre nyttig för den skull (och den är mycket lättodlad). Höns och fasaner gillar också pilört. Bladen kan kokas som spenat, stekas i smör eller blandas i gröna smoothies. Gröt kokas på lika delar vatten och frön. Frön kan också användas i frökex och granola. 

Trendiga tips från medeltiden

Ängssyra är känd som "Nordens citron". Pepparroten har fantastiska rötter. Ramslöken har seglat upp som en superstjärna inom gastronomin. Kärleksört har både goda, späda blad och ätliga rötter. Skogslind har använts som medicin och smaksättare ända sedan medeltiden.

Ett mycket viktigt stycke i boken är det om etisk skörd - ramslökens popularitet har gjort att folk ger sig ut på jakt, plockar rubb och stubb (även rötterna) och året efter är ramslöken ett minne blott. Man måste ge växter en chans att överleva - precis som Lisens morfar påpekade, när hon inte fick plocka blombuketter på sommarstället. 

Receptsamling och historiska tips

Boken avslutas med en mängd recept - allt från snacks, kex och vild pesto till pannacotta och smoothies. Mjöd på vilda växter har gjorts åtminstone sedan vikingatiden. Badsalt med vilda blommor är en billig lyx, liksom hemgjorda krämer.

Akvarellerna gör boken till en sällsynt skönhetsupplevelse och det är intressant att lära sig om så många växter, vad de använts till genom tiderna, och vad de kan användas till idag.

En innovativ och informativ bok som gör att det kliar i de gröna fingrarna.

 

 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts