Litteratur: Emma Askling - Det övergivna huset - Tidningen Kulturen
Emma Askling

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Flytt och glömska i stark debutroman

Emma Askling

Det övergivna huset

Idus förlag

 

Flytt, flykt och glömska. Det övergivna huset är en ovanligt komplex debutroman med tre sammanhållande teman.

 
Gammal kärlek, ny vänskap
Emma Askling

Emma Askling

Att tvingas flytta, eller fly. Att inte minnas eller att minnas alltför väl. Att komma ihåg saker som hänt för trettio år sedan men inte minnas vad som hände igår. Tidens gång som kanske, kanske läker alla sår?

Ett brev betyder så mycket

Amir är rädd att hans familj ska utvisas, och när han hör att hans mamma sitter och gråter över ett brev som just kommit så får han idén att gömma sig i det öde huset. Familjen kan ju inte tvingas flytta utan ett av sina barn, eller hur?

Lo och hennes mamma förlorar sitt liv i Stockholm och måste flytta trots att de inte vill det, till Åtvidaberg. På något mystiskt sätt verkar allting ordna upp sig för dem, men vem är deras hemlighetsfulla välgörare?

En ensam man som är drabbad av demens går till ödehuset med välfyllda påsar med matvaror - han minns Rebecka som bodde i det där huset. Det var för trettio år sedan. Men att tiden gått, det har han ingen aning om. Men det är tur för Amir att påsarna med matvaror anländer hela tiden.

Flytten blir inte så hemsk som Lo befarat, hon blir vän med Ida, en snäll och schysst tjej som hjälper henne att komma till rätta i klassen. Idas mormor var vän med Rebecka när hon var ung.

Alla vägar leder till Rebecka

På något sätt verkar alla trådar gå tillbaka till Rebecka och det övergivna huset. Slutet av romanen har en sann Agatha Christie känsla, alla karaktärerna man träffat i boken sammanstrålar i det övergivna huset och alla trådar nystas upp.

Emma Askling har vävt en komplex väv med Rebecka i centrum. Rebecka som försvann för trettio år sedan. Varför flyttade eller flydde hon? Vad var det hon ville glömma? Och vad har fått henne att börja minnas igen?

Boken är packad med spännande händelser och mysterier och man får mycket att tänka på.

Även om detta är en ungdomsroman är det också en allåldersroman där det presenteras många minnesvärda karaktärer i många olika generationer.

Det övergivna huset är en oerhört stark och imponerande debut  (kom ut 2015) av Emma Askling. 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen