Litteratur: Fredric Bedoire - Svenska slott och herrgårdar - En historisk reseguide - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Människorna, markerna, byggnaderna, trädgårdarna

Fredric Bedoire

Svenska slott och herrgårdar - En historisk reseguide

Foto: Malin Gezelius

Bonnier Fakta

 

En bok är en resa. Både i tiden och i tanken - och den kan även inspirera till resor i verkligheten. 
Alla parker är inte gamla, kända utflyktsmål. Parken som hör till renässansborgen Wanås öppnade för berömda konstutställningar 1987, på initiativ av slottsfrun Marika Wachtmeister, och spannmålsmagasinet från 1823 används nu som konstgalleri. Ofta gästar internationella stjärnor, ett år var Yoko Ono omsusad och omskriven hedersgäst.

 

Svenska slott och herrgårdar av Fredric Bedoire är läsning som gör att man verkligen känner tidens vingslag. Författaren Fredric Bedoire är professor emeritus i arkitekturhistoria vid Kungliga Konsthögskolan och "oöverträffat sakkunnig som slottsciceron", för att citera juryn vid Augustnomineringen av boken Guldålder - Slott och politik i 1600-talets SverigeDen svenska arkitekturens historia 1000-2000 belönades med Stora fackbokspriset 2015. Man kan alltså inte ha bättre sällskap när man i tankens värld flyger iväg till alla de olika typer av slott och herrgårdar som finns i Sveriges avlånga land. En hel del av dem finns i söder - den del av Sverige som en gång var Danmark - och efter 93 sidors läsning befinner man sig fortfarande i Skåne. Hela boken omfattar 393 sidor. 

Gösta Berglings saga i verkligheten

Boken är riktigt illustrerad med vackra foton och kartor. Alla slott och herrgårdar i boken är inte öppna för besökare - men många gånger är det ju trädgårdarna och exteriörerna som drar mest. Herrgården Rottneros är inte öppen för besökare, men är ändå ett internationellt turistmål av monumentala mått. Själva byggnaden är nämligen förebild för herrgården som figurerar i Gösta Berglings saga av Selma Lagerlöf. Besökarna beundrar också den berömda skulpturparken - här finns bland annat en trädgårdspaviljong med Per Hasselbergs kända skulptur Näckrosen i spegeldammen. Rottneros skulptur- och blomsterpark anlades 1945-59 och är en av landets finaste, med konstverk av internationell klass. Parken utvidgades 1998 med blomster och fruktträdgård.

Någon "majorska" har dock aldrig bott på detta verklighetens Ekeby. Men Rottneros har fler "claim to fame" - som att här bodde verklighetens legendariska brukspatron Gustaf Adolf Wall, förebild till brukspatronen i skådespelet Värmlänningarna

Omslagsslottet Trolleholm

Allt som beskrivs i boken är inte stort och pampigt - här finns också små herrgårdar i trä och en medeltida borgstuga på Glimmingehus presenterade.

Trolleholms slott tronar överst på bokens omslag - ett känt, skånskt slott där man kan besöka en vacker park. Inne i slottet finns ett storartat bibliotek från 1880-talet - för tiden mycket modernt och anglosaxiskt inspirerat. Rollkaraktärerna från Downton Abbey hade stormtrivts här!

Alla parker är inte gamla, kända utflyktsmål. Parken som hör till renässansborgen Wanås öppnade för berömda konstutställningar 1987, på initiativ av slottsfrun Marika Wachtmeister, och spannmålsmagasinet från 1823 används nu som konstgalleri. Ofta gästar internationella stjärnor, ett år var Yoko Ono omsusad och omskriven hedersgäst.

Internationell inspiration

Då som nu inspireras man gärna av omvärlden när det gäller olika trädgårdsideal. I Uppland kan man finna en vildvuxen engelsk park, i Södermanland kan man besöka en italienskinspirerad trädgård med små putti.

Flest sidor i boken upptar Stockholms slott , och här finns också det nya Jubileumsrummet presenterat.

Det här är en bok om historia, arkitektur och kulturlandskap, men också en skildring av människor då och nu, vilka som bott i de olika byggnaden, varför de byggde och hur kulturarvet förvaltas idag.

Det här är en bok att inspireras av - vare sig man reser hemma i fåtöljen eller i verkligheten.

 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen