Litteratur: Laura Knowles - Det börjar med ett frö - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ett praktverk som håller för flera generationer

Laura Knowles

Det börjar med ett frö

Illustrationer: Jennie Webber Översättning: Sara Jonasson

Känguru förlag

 

Spelar min lönn, sjunger mitt allt. Inte bara näktergalen.
Ett litet lönnträd är lagom stort för en trollslända att trona på - eller för nyckelpigor att trivas i. Ett något större lönnträd skänker välbehövlig skugga för grodor och snäckor. I det lite större trädet vilar sig en liten lövsångare och några fjärilar. Trädet blir större och större, till glädje för ekorar, rådjur, skator, hackspettar, harar, rödhakar ... Ett par kaniner har en bekväm håla under trädet, och ett ugglepar bosätter sig i en hålighet i själva trädet.

 

Något litet kan bli något stort. Både verkligt stort och symboliskt stort. Ett mycket litet frö växer upp till att bli ett väldigt stort lönnträd, och under sin livstid bjuder trädet på boplats, mat och skydd för många olika sorters djur.

Tron för trollsländor

Ett litet lönnträd är lagom stort för en trollslända att trona på - eller för nyckelpigor att trivas i. Ett något större lönnträd skänker välbehövlig skugga för grodor och snäckor. I det lite större trädet vilar sig en liten lövsångare och några fjärilar. Trädet blir större och större, till glädje för ekorar, rådjur, skator, hackspettar, harar, rödhakar ... Ett par kaniner har en bekväm håla under trädet, och ett ugglepar bosätter sig i en hålighet i själva trädet. 

10 000 frön virvlar iväg

Det ringlar murgröna runt stammen och det sjuder av liv, från rötterna till trädkronan. Det sista uppslaget är ett extra stort utvikningsuppslag, där vi ser hur nya frön virvlar iväg ... och så fortsätter kretsloppet och trädet är verkligen lyckligt, liksom alla djuren som lever i och av trädet. Ett enda träd kan skapa 10 000 frön om året.

En sykomorlönn (det träd som är avbildat i boken) kan leva i 400 år. Många generationer av fåglar kan bo i trädet! Många generationer av kaniner kan bo under trädet. Ännu fler generationer av nyckelpigor och andra insekter kan trivas i trädet. 

Naturens mångfald

Skeendet i boken går över både årstider och år, i eviga kretslopp. Boken är genomgående vackert och noggrant tecknad, in i minsta detalj, läsupplevelsen är både underbar och tankeväckande. Själva utformningen av boken gör att hela historien känns lyxig och exklusiv - precis som fröets mirakel.

Historien täcker flera generationer av djur - på samma sätt kan denna bok sparas i generationer, för varje läsning tillför något nytt, och man upptäcker nya saker hela tiden.

Illustratören Jennie Webber är konstnär och bor i London. Hon skildrar gärna naturens mångfald och komplexitet i sina verk och genom att visa oss hur fantastisk naturen är hoppas hon att vi ska bli mer angelägna om att bevara den. Författaren Laura Knowles har en förkärlek för naturhistoria, ord och bild och i Det börjar med ett frö har hon förenat alla sina käraste intressen.

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen