Litteratur:Daniel Samoilovich - Att trakassera demoner - Tidningen Kulturen
Daniel Samoilovich

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ett alter ego för Daniel Samoilovich

Daniel Samoilovich

Att trakassera demoner

Översättare: Lasse Söderberg. Introduktion av Daniel Samoilovich

ellerströms

 

Daniel Samoilovich i svensk översättning.

 
Att naturen skulle vara själens spegel är något som författaren definitivt skriver under på och detta fokus ger dikterna en aningens ålderdomlig prägel, där varken tematiken eller stilfigurerna visar på någon nyskapande anda.
Daniel Samoilovich

Daniel Samoilovich

Så sorgligt, och under tiden

förspiller vi våra år

på den okända stranden

i fjärran land

skriver den argentinske poeten Daniel Samoilovich, eller Tien Mai, som diktarjaget i Samoilovich diktsamling heter. Samoilovich lever sig in i en kinesisk exilpoets liv och skriver utifrån denne fiktiva figurs perspektiv. Tien Mai lever den unga, djupsinniga och ensamma poetens liv på olika hotell i Schweiz under 1930-talet och utrycket, som tar sin form i korta dikter, är varierat och stundtals svårfångat.

Kärlek, natur, hemlängtan och främlingskap är några av de mer uppenbara teman som Samolovich tangerar och flera av dikterna har en anstrykning av mer djupsinniga existentiella frågor. Vissa dikter är till synes mer banala och baserar sig på enkla utsagor, vars symbolvärde stundtals är svåra att bestämma.

En av de bästa dikterna heter ”De återvänder” och är en suggestiv kombination av dyster skönhet och undergångsstämning. ”Gryningen kommer med sina röda fingrar, //

Därefter rullar morgonen in // som en gulsotsepidemi:” börjar den i ett dystopiskt tonläge. Det är just i det sorgsna som Samoilovich poesi lyser klarast och där han, visserligen något uttjatat, använder sig av natursymbolik för det sönderfallande, ilskna eller bortglömda.

Att naturen skulle vara själens spegel är något som författaren definitivt skriver under på och detta fokus ger dikterna en aningens ålderdomlig prägel, där varken tematiken eller stilfigurerna visar på någon nyskapande anda. Trots sin återanvändning av äldre poeters bildspråk är denna diktsamling en unik bok i sig själv, inte minst för att författaren placerar sitt diktjag i en helt annan tid och på en annan plats än han själv befinner sig, vilket är väldigt vanligt i romanvärlden, men kanske inte lika vanligt bland poeter (om än förekommande).  

 

Sofie Niemi

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts