Litteratur: Elisabeth Svalin Gunnarsson - I min trädgård vill jag vara Karin - En praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn - Tidningen Kulturen
Karin Larsson beundrar brandliljorna innan frosten kommer Bild Carl Larsson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Karin Larssons Sundborn spirar och inspirerar fortfarande

Elisabeth Svalin Gunnarsson

I min trädgård vill jag vara Karin - En praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn

Bonnier Fakta

 

Man kan riktigt se framför sig hur Karin Larsson beundrar brandliljorna i rabatten, sista dagen innan frosten tar dem, medan Carl Larsson står en bit ifrån med penseln i högsta hugg och förevigar hela blomsterhärligheten, innan det är slut med trädgårdssäsongen för detta år. Man kan höra Carl Larsson och Anders Zorn lyriskt diskutera om det finns något vackrare än en svensk sommaräng. (Det finns i alla fall inget miljövänligare för att främja mångfalden).
Karin Larsson odlade massor av grönsaker och paret Larssons hade "självhushåll" - men hur fick de tillräckligt med grönsaker för att mätta sig själva, nio barn och tre pigor (så många var de när de flyttade till Sundborn) året runt? Senare köpes gården Spadarvet, och där fanns mer plats för odlingar.
Karin Larsson beundrar brandliljorna innan frosten kommer  Bild Carl Larsson

Karin Larsson beundrar brandliljorna innan frosten kommer Bild Carl Larsson

Man kan också höra Strindberg med gnällig röst undra var just de pelargoner han längtar efter har tagit vägen - var finns de gamla, goda sorterna när marknaden nu svämmar över av nymodigheter? - för att sedan jubla när han äntligen hittar just de blommor som han längtar efter. 

Någonstans på gården Sundborn springer en stor, lurvig hund omkring och busar med barnen Larsson - författaren Ellen Key är på besök med sin hund Vild.

Konsten att fånga en epok

Elisabeth Svalin Gunnarsson har verkligen lyckats fånga hela epoken då Carl och Karin Larsson levde och verkade. Här finns analyser av modets strömningar, vad som hände i England, Japan och Frankrike, vad paret Larsson tog intryck av och hur detta tog sig uttryck både i konstens värld och i den egna trädgårdstäppan.

Vem har inte drömt om att anlägga ett litet franskt, italienskt eller japanskt hörn att sitta och mysa i? Eller en vision av en gammaldags engelsk cottage garden, med doftande rosor? Bildurvalet i boken, från Grez i Frankrike och Sundborn i Sverige, visar tydligt hur Larssons lyckades återskapa en vision av Grez, en av deras absoluta favoritplatser i världen, på hemmaplan.

Det var Carl Larsson som målade och marknadsförde det perfekta hemmet, ljust och luftigt och lekfullt, och den mysiga trädgården med blommor, grönsaker, fruktträd, lek och kalas, och en hund som ligger och vilar på trappan. Men det var Karin Larsson som designade och inredde hemmet och som skapade trädgården.

Mona Lisa ögonblick

Elisabeth Svalin Gunnarsson har förutom ett porträtt av en trädgård även skapat ett porträtt av en trädgårdskonstnär - Karin Larsson. Vi får följa med utvecklingen i Karin Larssons trädgård från den första liljan som planteras på Sundborn ända fram till idag. Trädgården är fortfarande ett berömt och populärt utflyktsmål (det kom massor av turister redan när Carl och Karin Larsson bodde där!) och man har försökt återskapa trädgården så att den idag ser ut som på Karin Larssons tid. 

Att besöka Sundborn och Karin Larssons trädgård är ett "Mona Lisa ögonblick". Var den verkligen inte större än så här? Carl Larsson har i sina målningar fått trädgården att se mycket större och rymligare ut. 

Karin Larsson odlade massor av grönsaker och paret Larssons hade "självhushåll" - men hur fick de tillräckligt med grönsaker för att mätta sig själva, nio barn och tre pigor (så många var de när de flyttade till Sundborn) året runt? Senare köpes gården Spadarvet, och där fanns mer plats för odlingar.

Blomstrande ängar och liv i överflöd

Boken är förutom ett porträtt av Karin Larsson och hennes tid och trädgård även en praktisk handbok med massor av tips för den som vill "hitta stilen" och skapa en mysig, kravlös trädgård som är vacker att vistas i, erbjuder massor av gott att äta och kräver minimalt med skötsel.

Ett av de bästa och viktigaste tipsen är hur man skapar en egen äng. Ängen är otroligt artrik, här finns så många blommor och växter som kan ses som oansenliga, men som är mycket nödvändiga för naturens mångfald. Den naturliga ängen och blomsterängen i trädgården är ett paradis för fjärilar, bin och humlor, som verkligen uppskattar den biologiska mångfalden som en äng erbjuder. Här kan även andra kryp och smådjur finna skydd och livsrum.

Inga tuktade gräsmattor

Många arter av humlor, bin och andra insekter är idag utrotningshotade och att hjälpa dem att överleva är viktigt för hela ekosystemet - och även för människans överlevnad. Utan pollinatorer, ingen mat.

Carl och Karin Larsson hade en trädgård där det fanns generöst med ängar - och ängarna gav en mobil färgprakt med massor av fjärilar. De ägde givetvis inte en gräsklippare. 

Liksom Strindberg och Zorn fnös Larssons åt etablissemanget och den tuktade trädgården - det skulle vara lite vilt. Eller mycket vilt. Och mycket miljövänligt. 

Ett ideal som gärna får återkomma i dagens trädgårdar!

 

 

Läs även intervjun med Dave Goulson, Galen i humlor:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/20418-litteratur-dave-goulson-galen-i-humlor2

Läs även om trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22892-litteratur-karin-eliasson-tradgardarna-pa-astrid-lindgrens-nas

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts