Litteratur: Carson McCullers - Balladen om det sorgsna kaféet och sju noveller - Tidningen Kulturen
Carson McCullers

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En dyster och svart stämning

Carson McCullers

Balladen om det sorgsna kaféet och sju noveller

Översättning av Håkan Bravinger

Norstedts

 

Carson McCullers (1917 – 1967) blev tidigt ett litterärt underbarn i den amerikanska samtidslitteraturen, med debuten Hjärtat jagar allena, som kom 1940, året därpå kom Spegling i ett gyllne öga.
Carson McCullers är ännu bättre i det lilla formatet, av de sju novellerna fastnar jag för Wunderkind, om det musikaliska underbarnet Bienchen och hennes lärare Mr Bilderbach; det är en mästerlig komposition, som ett kammarspel. Där finns krav och förväntningar, som är bedövande och orimliga; Bienchen blir ett med musiken, den upptar all hennes tid, men det räcker inte till.
Carson McCullers

Carson McCullers

Det litterära landskapet är den amerikanska södern.

Nu finns kortromanen Balladen om det sorgsna kaféet i ny översättning tillsammans med sju aldrig tidigare översatta noveller, till detta finns ett nyskrivet förord av Stina Stoor.

I kortromanen är det Miss Amelia som är navet i berättelsen, hon är entreprenör, en stark kvinna, som skaffar sig en förmögenhet på handel med basvaror och sprit, hon driver både en lanthandel och ett destilleri, hon når framgångar genom hårt arbete, en stor dos av egensinnighet och en utpräglad känsla för affärer. Det finns en tillfällig, men högst kortvarig nedgång i hennes verksamhet, när en man kommer in i hennes liv, Marvin Macy.

Men det är en obetydligt kort tid, men som ställer till stor oreda.

Det som verkligen vänder upp och ner på Amelias och hela stadens liv är när en trashank med puckelrygg kommer förbi och slår sig ner för gott i Amelias hus, det öppnas ett kafé och folk rör sig i affären och på kaféet varje dag; märkligt nog är det puckelryggen Cousin Lymon som är i centrum, genom sitt sätt att vara och sitt sätt att prata. Han bryter på något sätt sömnigheten i staden, kargheten och ödsligheten skingras, och det där vardagliga, som upprepas och är grått och träaktigt, får kring sig ett skimmer, som är obegripligt. Händelselösheten blir laddad på ett nytt sätt, vardagsdramaturgin får en annan innebörd.

När alla har vant sig vid puckelryggen och hans sätt att vara och att styra och ställa, då kommer nästa stora förändring i staden, Amelias exmake Marvin Macy återvänder efter att ha avtjänat ett fängelsestraff, då inleds det stora dramat, regisserat av Carson McCullers; med stor sannolikhet har hon god erfarenhet i sitt berättande, av sitt eget korta liv – det stormiga äktenskapet och de svåra åren av missbruk. Med knivskarp precision ringar hon in ord som kärlekslöshet, ensamhet; det finns ingen sentimentalitet, inte heller snyftningar i hennes prosa, den är tät, klar och uppriktig.

Carson McCullers är ännu bättre i det lilla formatet, av de sju novellerna fastnar jag för Wunderkind, om det musikaliska underbarnet Bienchen och hennes lärare Mr Bilderbach; det är en mästerlig komposition, som ett kammarspel. Där finns krav och förväntningar, som är bedövande och orimliga; Bienchen blir ett med musiken, den upptar all hennes tid, men det räcker inte till. Mr Bilderbach kräver inte bara teknisk briljans, han vill ha känsla och själ i framförandet. En dag ser Bienchen, bara det tomma fönstret och det tomma huset!

Det finns bara en sak att tillägga – Carson McCullers har en alldeles egen röst, bara så!

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts