Litteratur: Göran Bergengren - Pilfink - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En fascinerande liten bok

Göran Bergengren
Pilfink
Carlsson Bokförlag

Göran Bergengrens bok Pilfink, vilken kom ut första gången 2007, kommer nu ut i en andra utökad upplaga på Carlsson Bokförlag. Som vanligt finns Gebbe Björkmans illustrationer, som fint ackompanjerar Bergengrens text, med och pryder sidorna.
Det lilla i det stora och det stora i det lilla är signifikant för Bergengrens fågelmöten och naturiakttagelser i Pilfink, men också i andra av hans böcker som boken Korp som kom ut 2015. Bergengren intar en slags mycket finkänslig men samtidigt också kunskapsunderstöd holistisk inställning i sitt framställande av sina fågelmöten och naturiakttagelser.

 

I boken står så klart möten, studerande och iakttagelser av Pilfinkar som centralt. Bergengren, som har en bakgrund bland annat som biolog, ornitolog och flitig kulturskribent, har genom åren varit en ytterst produktiv författare inom såväl kultur- som naturområdet. Inte sällan i Bergengrens böcker spinner dessa båda områden in i varandra, och Pilfink är inget undantag från detta.

Bergengren kan verkligen konsten att genom lika delar kunskap och språklig fingertoppskänsla fånga det lilla i det stora och på samma gång därför också omvänt. Genom sina beskrivna fågelmöten med pilfinken lyckas Bergengren också beskriva hur dessa fåglars liv inte minst är en oundgänglig del av vårt samhälle, vår historia, vår kultur, och vår med allt levande gemensamma levnadsmiljö.

Det lilla i det stora och det stora i det lilla är signifikant för Bergengrens fågelmöten och naturiakttagelser i Pilfink, men också i andra av hans böcker som boken Korp som kom ut 2015. Bergengren intar en slags mycket finkänslig men samtidigt också kunskapsunderstöd holistisk inställning i sitt framställande av sina fågelmöten och naturiakttagelser.

Pilfink är en fascinerande liten bok om att inget enskilt, hur obetydligt, alldagligt eller anonymt det än må synas vara, inte också ingår i en större kontext där sambanden ofta är djupare än vi oftast anar. Bergengrens enkla, sakliga och samtidigt emellanåt närmast lyriska text i Pilfink lär oss att pilfinken är, som allt annat i naturen, något av en hissnande naturkraft eller byggsten i sig, bara vi ser efter riktigt noga.

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts