Litteratur: Ronny Ambjörnsson - Den skötsamme arbetaren. Ideèr och ideal i ett norrländskt sågverkssamhälle 1880-1930 - Tidningen Kulturen
Ronny Ambjörnsson Foto Bengt OPberger

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vad är vår tids sociala utmaningar?

Ronny Ambjörnsson
Den skötsamme arbetaren. Ideèr och ideal i ett norrländskt sågverkssamhälle 1880-1930

Carlsson Bokförlag

 

Den Skötsamme arbetaren – idéer och ideal i ett norrländskt sågverkssamhälle 1880-1930 av Ronny Ambjörnsson utgavs för första gången 1988.
Centrala i boken för de folkrörelser som kom att forma den samhälleliga tillvaron i Holmsund som i övriga Sverige är så klart nykterhetsrörelserna och arbetarrörelsen. Boken framlägger väl genom sitt idéhistoriska och historiska faktaunderlag hur betydelsefulla nykterhetsorganisationerna var för att komma till bukt med dåtidens mycket utbredda superi.
Ronny Ambjörnsson Foto Bengt OPberger

Ronny Ambjörnsson Foto Bengt OPberger

Boken har sedan dess ansetts vara en helgjuten idéhistorisk svensk klassiker. Nu finns denna bok, som sedan ett bra tag varit svår att få tag på, åter utgiven i en fjärde och reviderad upplaga på Carlsson Bokförlag. Tilltaget att åter ge ut boken är en mycket välkommen gest, både i den akademiska världen och bland en allmän läsekrets som är seriöst intresserad av ett stycke lärdomsmässigt viktig modern svensk idéhistoria.

Boken kretsar kring den norrländska orten Holmsund, vilken ligger i trakterna kring Umeå, och betydelsen av de stora folkrörelser som där var med och i grunden påverkade det lilla brukssamhället under den industrialistiska revolutionen under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Det idéhistoriska perspektivet Ambjörnsson anlägger får dock sägas vara breddare än att bara handla om Holmsund. Boken är nämligen också inte minst ett försök att i ett mikroperspektiv i form av Holmsund ringa in också hela den betydelse som framväxten av folkrörelserna kommit till att ha haft i Sverige. Holmsund var ju kan man gott säga själva arketypen för det som kommit att kallas för den svenska modellen där folkrörelserna varit med och spelat en ytterst central och avgörande roll.

Centrala i boken för de folkrörelser som kom att forma den samhälleliga tillvaron i Holmsund som i övriga Sverige är så klart nykterhetsrörelserna och arbetarrörelsen. Boken framlägger väl genom sitt idéhistoriska och historiska faktaunderlag hur betydelsefulla nykterhetsorganisationerna var för att komma till bukt med dåtidens mycket utbredda superi. Utan denna enorma tillnyktring i folklagret som skedde tack vare nykterhetsorganisationerna, vilka hade ett enormt inflytande, hade knappast ett socialt tryggare samhälle gått att skapa, och inte heller hade arbetsgivare fått den produktiva och dugliga arbetskraft som de så väl behövde i det tidiga 1900-talsseklets framrusande industrialisering. Sunda och skötsamma arbetare var så klart ett måste för att skapa ett så ekonomiskt och socialt framgångsrikt samhälle som Sverige, vilket innan industrialiseringen var ett av Europas fattigaste nationer, de facto blev på en mycket kort tid.

Vad det framväxande sågverkssamhället i Holmsund, vilket i det närmaste kunde liknas vid ett slags minisamhälle i samhället, också tydligt visade var betydelsen av att skapa vettiga demokratiseringsprocesser och organisering för en meningsfull fritid för arbetarna. De tillnyktrade arbetarna skulle erkännas mer inflytande samt odla mer meningsfulla och mindre destruktiva fritidsaktiviteter för bästa möjliga utveckling på ett personligt som kollektivt plan. I boken tas också folkbildningen, vilken tillsammans med nykterhetsfrämjandet och den demokratiska utvecklingen var en betydande kraft att räkna med i byggandet av det moderna och socialt progressivt framväxande Sverige under 1900-talets början.

Väldigt mycket av den organisering som skedde kring folkbildningen stod nykterhetsorganisationerna för, men för den skull var det knappast bara nykterhet som stod som bärande och dominerande tema för studierna. Mycket av folkbildningen kretsade kring bildning överlag och inom studierna läste man både filosofi och skönlitteratur. Studiernas mål var genomgående inte sällan att ha som mål att vara karaktärsdanande för de studerande arbetarna. En sund kropp stod i rakt förhållande till att också ha en sund och intellektuellt utvecklande tillvaro för att skapa en välmående och för samhället nyttig arbetare.

Betydelsen av att genom nykterhetsfrämjande, arbetarorganisation och demokratisering ringa och få till bukt med de dåtida samhälleliga utmaningarna står alltså som centrala i boken. Boken visar här också den tidlösa vikten av att ringa in samhälleliga utmaningar som en självklarhet för att förbättra samhället även i dag, och frågor som hela tiden ställs indirekt under läsning av Den skötsamme arbetaren är: Vad är vår tids sociala utmaningar? Och vad kan vi dra för nyttiga lärdomar av den organisering som man gjorde i Holmsund och som också kom att göras på bredd och genomgripande front i det svenska samhället?

Ambjörnssons bok ger så klart inga raka svar på nutida utmaningar, det är givetvis knappast heller målet, men den tycks hela tiden ropa till vår egen tid, och det är just mycket här som behållningen med boken ligger. Idéhistoria när det är som angelägnast med andra ord.

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts