Litteratur: Tove Folkesson - Ölandssången - Tidningen Kulturen
Tove Folkesson Foto Sara Mckey

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den bär allt som ska komma

Tove Folkesson

Ölandssången

Weyler

 

Nu är trilogin fullbordad, först Kalmars jägarinnor, sen Sund och nu Ölandssången, det blir tomt och öde nu när vi inte längre får möta jägarinnan från Kalmar, en begåvad och skör flicka och sedan en ung kvinna. Denna triptyk har skapat en av Sveriges främsta, unga författare, Tove Folkesson.
Det ligger ett skimmer av lugnt vemod, över Tove Folkessons berättande, det är inte trist på något sätt, det är både vackert och vilsamt, orden vilar i en liten vagga och de är stilla, som vråken på en ödslig stängselpåle.
Tove Folkesson Foto Sara Mckey

Tove Folkesson Foto Sara Mckey

Berättarjaget, Eva Zackrisson har börjat få ordning på sitt liv på fastlandet, hon åker en sista gång över Kalmar sund till Öland, hon gör det för att odla sitt arbete som akademiker och språkvetare och skriva en uppsats om syntaxen i runskrifterna. Det är svårt att se att det är ett ämne, som för mänskligheten framåt, men på ett sätt göder det väl akademin och bidrar, möjligtvis till en stark fotnot i ett större arbete. De människor, som hon möter på Öland, ser med skepsis både på hennes arbete och hennes framtid som akademiker. De har svårt att se någon nytta och mening med sånt.

Men Eva Zackrisson har även andra ambitioner och avsikter med resan, hon vill se på sitt ursprung, närma sig sina rötter och få svar på frågan, vad och vilka, som format hennes liv; på ett sätt spänner hon en tvättlina mellan två träd, bär ut tvättkorgen och fäster upp tvättplaggen, hon måste gå förbi stenmuren, de döda äppelträden och ända bort till kyrkogården. Några personer har hon svårt att fånga, som Eyvind med de stora planerna, de vackra drömmarna och det hastiga slutet på livet.

Det ligger ett skimmer av lugnt vemod, över Tove Folkessons berättande, det är inte trist på något sätt, det är både vackert och vilsamt, orden vilar i en liten vagga och de är stilla, som vråken på en ödslig stängselpåle.

Till detta kommer en frihet och en lekfullhet i språket, med halsbrytande associationsmönster och ordbroderier, det är oförutsägbart många gånger, vilka tankebanor, som ska komma och plöja nya spår. Detta är mästerligt!

Hon söker sig till äldre människor, som Arne och mormor Ingrid, som nästan hela tiden kallas Stickan, hon är med tydlighet en av de personer, som präglat och påverkat Eva Zackrissons liv; Arne är jordnära i sitt liv och nära den öländska torvan, men när han sorterar och monterar sina infångade fjärilar, då visar han en annan sida. I bakgrunden rör sig en nyrik storbonde, men det bekommer knappast Eva, hon söker sig gärna till Stickans döda kusins sjöbod, han hette förresten Kalle. Där hittar hon hans fullskrivna dagböcker.

Eva Zackrisson finner på Öland ett vackert ljus, men även ett bottenlöst mörker; jag tänker på läsningen ofta på andra, som skildrat och skildrar Öland på ett kärleksfullt sätt, ordkonstnärer som Anna Rydstedt, Barbro Lindgren och Lennart Sjögren och bildkonstnären Axel Kargel.

 

 

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts