Litteratur: Emma Askling - Dolda tecken - Tidningen Kulturen
Emma Askling

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En finstämd historia om familjehem och finska vinterkriget

Emma Askling

Dolda tecken

Idus förlag

 

Fabian har inte alls lust att åka till något gammalt hus på lovet. Och han har inte alls lust att umgås med Julia, en tjej som hans föräldrar plötsligt bjuder med på resan.

 
Dolda tecken har en ganska lång uppförsbacke innan händelsekedjan drar igång på allvar - men om man fortsätter läsa blir man belönad med en bra historia och en fin upplösning! Men man ska inte förvänta sig för mycket av spökhuset och spökhistorien - det här är ingen rysare och allt har en naturlig förklaring. Läsaren lär sig massor om Finland, andra världskriget, vinterkriget och familjehem förr och nu på köpet.
Emma Askling

Emma Askling

De sitter inpackade i baksätet på bilen, omgivna av grejor, och är mol tysta. Fabian har sin nymfparakit i knäet. Helt skulle han ha velat ha ett syskon att ha kul och busa med, eller en hund. Men det blev inget syskon och mamma är allergisk mot pälsdjur, så det blev en nymfparakit istället. Som tjatar om glass hela tiden. Det är inte lätt att vara Fabian. Hur kan föräldrar vara så dumma? Fabian hade ju sett fram emot att åka till Åre och åka skidor med bästa vännen Måns - de åker ju ALLTID till Åre tillsammans! Och så skulle familjen plötsligt ärva ett gammalt ruckel till hus istället!


Drömmen om att renovera det perfekta sommarstället

Eftersom Fabians föräldrar är såna att de alltid ska ta hand om folk är det ju inte så konstigt att de blir glada över att ärva ett förfallet gammalt hus - en sak till att ta hand om. Nu ska de tydligen vara där vartenda lov och göra fint. De är glada och nöjda. Men Fabian är inte glad. Det är ett ruggigt, ruskigt, dragigt och hemskt gammalt hus och det går rykten om att det spökar där. Dessutom måste han dela rum med Julia. Fabian sover för säkerhets skull med kläderna på, men det gör inget, för det är ju så kallt.

Botar mörkerrädsla i spökhus

Julia visar sig vara tuffare än hon ser ut, många gånger modigare än Fabian, hon ger sig den på att bota hans mörkerrädlsa och hon springer till och med snabbare än Fabian när det är fara å färde.  Mot sin vilja börjar Fabian att gilla den tystlåtna tjejen, det är som om han äntligen har fått det syskon han alltid längtat efter. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet med de dolda tecknena i husen, ett mysterium som har sitt rötter i andra världskriget då vinterkriget rasade i Finland och fattiga barn skickades till Sverige för att tas om hand i familjehem. Många trivdes så bra att de inte ville hem till fattiga Finland igen. Fröer och fåglar och fredstecken spelar en stor roll i boken.

Familjehem behövs fortfarande

Men det finns folk som behöver familjehem än idag, fast det inte är krig i Finland. En av dem är Julia. Hon får så småningom ett familjehem hos Fabians familj. Vilket är en snygg parallell mellan dåtid och nutid! Dessutom förklarar författaren mycket bra alla turer med jourfamilj och familjehem och vad det är för något och hur allt fungerar. Författaren försöker aldrig att få läsaren att tycka synd om barnen - det är inget fel på barnen. Eller deras föräldrar. Precis som under vinterkriget i Finland - ibland behöver barn bara ett familjehem på grund av omständigheterna, så är det bara.


Trovärdig skildring av växande vänskap

Det här är ett mycket bättre och mer trovärdigt porträtt av vänskap och en mycket bättre och mer realistisk skildring av hur det fungerar med familjehem än den som finns i de tokhyllade Billie-böckerna - som är väldigt överdrivna och dessutom envisas författaren Sara Kadefors med att använda det gammalmodiga ordet "fosterhem" - ett ord som en tolvårig jag-berättare inte ens borde kunna.

Dolda tecken har en ganska lång uppförsbacke innan händelsekedjan drar igång på allvar - men om man fortsätter läsa blir man belönad med en bra historia och en fin upplösning! Men man ska inte förvänta sig för mycket av spökhuset och spökhistorien - det här är ingen rysare och allt har en naturlig förklaring. Läsaren lär sig massor om Finland, andra världskriget, vinterkriget och familjehem förr och nu på köpet.

På slutet är man riktigt nöjd med att få ha varit med om en bra historia. Precis som Fabian, som tycker att veckan i spökhuset med Julia blev mycket, mycket bättre än en skidvecka i Åre med Måns!

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen