Litteratur: Hannah Lutz - Vildsvin - Tidningen Kulturen
Hanna Lutz Foto Lea Meilandt

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ord och bilder är gömda

Hannah Lutz

Vildsvin

Bonniers

 

På ett hundratal sidor fångas berättelserna om vildsvinen, som är både inkräktare, villebråd och ständigt närvarande i människors drömmar och projektioner.
Nio år efter att han hade slutat lades skolan ner.
Hanna Lutz Foto  Lea Meilandt

Hanna Lutz Foto Lea Meilandt

Detta massiva partåiga hovdjur rör sig ofta i mörkret, de lämnar spår efter sig, som ofta är brutala, både i kornåkrar och potatisland; de kommer inte i fåtal, utan i flockar, ofta ledda av en stark och erfaren sugga, som är både klok, modig och försiktig. På dagarna söker de vila i täta granplanteringar eller i utkanten av våtmarker. Vildsvinen är svåra att komma nära, de har mycket god hörsel och extremt bra luktsinne. De har tagit över skogarna nära Tingsryd i Småland, byn heter Hornanäs, som ligger nära metropoler som Rännamåla och Hästaskallen, de flesta med postadress Linneryd.

Vildsvinen upptar människors tankar och handlingar, även om de inte visar sig är de närvarande och de är alltid att räkna med i det dagliga livet. De kan lämna starka avtryck med sitt rotande och bökande, de kan lämna blodfläckar i snön och nästan sigill på stjärnhimlen. Bilder målas upp och ord skrivs fram av ett antal röster i romanen. Där finns som en berättare den kommunanställde Glenn, som väcks av djuren mitt i natten och sedan får sova vidare med vildsvinen i sina drömmar. Han får ta igen sig på dagtid, utan nämnvärt krävande sysslor på arbetet. Vildsvinen lämnar honom inte ifred, han känner oro, han kan inte formulera denna känsla helt tydligt, men den finns där.

Bredvid honom berättar journalisten och filmaren Ritve om sin jakt på vildsvin, inte så att hon vill fälla dem som villebråd, utan komma nära dem och filma dem. Hon gör sitt bästa för att lyckas, resultatet blir väl så där. Inbyggarna i Hornanäs förstår inte hennes avsikt och mission, men de är både förstående och hjälpsamma.

Den skarpaste och intressantaste rösten tillhör Mia, som kommer till folkskolan i Siggalycke på ett vistelsestipendium, med sin morfar, som långt tillbaka i tiden gick i skolan här. Han är nu borta i en annan värld, dement och tyst. Mia vill få honom att tala igen genom att minnas den karismatiske läraren, Ivar Sandberg, som kom som den första läraren till skolan 1923, stannade till 1948, han var en storhet på flera sätt, kanske främst i botanik. En föregångare, en vägvisare och en förebild. En riktig lärare!

Nio år efter att han hade slutat lades skolan ner.

Bredvid Ivar Sandberg finns en annan berättelse om en stor och mystisk vildsvinssugga i skolans trädgård, grisen hade ett man, Sigga och barnen, varav morfar var ett, kallas efter den för siggabarnen. Eftersom djuret har ett namn, har det ett särskilt liv och en egen status. Sigga dog under ett träd i trädgården.

Detta är en debutroman med karaktär, atmosfär och liv, som noga fångar ett antal människor i goda miljöer, språket är kargt och passande. Gillas!

Formgivningen av Eva Wilsson är mästerlig!

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts