Litteratur: Yuri Herrera - Kropparnas själavandring - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En pest liknande smitta

Yuri Herrera

Kropparnas själavandring

Nilsson förlag

 

Sent under förra året gavs Yuri Herreras genombrottsroman Tecken som föregår jordens undergång ut i svensk översättning på Nilsson förlag.
Vid sidan av berättelsen om de rivaliserande klanerna och Budbärarens fredsmäklande utvecklas också en erotisk kärlekshistoria mellan Budbäraren och en kvinna som kallas för Trippelblondinen. Denna sidohistoria skildras dråpligt, men samtidigt är det också här ett tydligt ljus skymtas i en annars mörk tillvaro. Denna sidohistoria tillsammans med den återkommande svarta humorn skänker i berättelsen en påtaglig och hoppingivande värme mitt i all hopplöshet.

 

Boken och Herrars introduktion på svenska språket blev en framgång bland både läsare och kritiker, och Nilsson förlag har inte låtit vänta med att översätta och ge ut ännu en av Herreras böcker. Den här gången har turen kommit till hans roman Kropparnas själavandring.

Även Kropparnas själavandring är precis som Tecken som föregår jordens undergång en roman i det lilla formatet. I Kropparnas själavandring har Herrera också laddat berättelsen med en ödesmättad och närmast mytologisk atmosfär som både känns angelägen sin samtid som den känns tidlös.

I Kropparnas själavandring är den geografiska miljön dock inte längre gränstrakterna mellan Mexiko och USA. I Kropparnas själavandring utspelar sig berättelsen istället i en mexikansk småstad, vilken aldrig nämns vid namn, där en dödlig pest liknande smitta härjar bland invånarna. En närmast apokalyptisk stämning råder i det lilla samhället, och som om det inte skulle vara nog med en härjande pest liknande smitta, den lilla staden är dessutom sedan länge präglad av en brutal och väpnad konflikt mellan de kriminella klanerna Castro och Fonseca.

Bokens huvudperson, vilken kallas för Budbäraren, har som uppgift att försöka återföra bortförda familjemedlemmar till var och en av de rivaliserande klanerna. Av skäl som närmast tycks falla sig naturligt faller det också på Budbärarens lott att verka i form av en slags diplomatisk medlare mellan de båda rivaliserande klanerna. Budbäraren hjälper alla som låter sig hjälpas, som det står på ett ställe i romanen. Han trotsar både den härjande smittan och det överallt rådande mänskliga våldet och utför de medlande uppdrag som ingen annan tycks vilja eller våga.

De personer Budbäraren är satt att återföra till sina respektive familjer visar sig snart vara döda. En slags förväntan av att ett klassiskt våldsamt hämnddrama ska ta vid byggs nu upp, men snart visar det sig att ingen dött genom mänsklig hand och hämnd mellan klanerna uteblir. Även om våldets praktik fortsätter vara närvarande får man härmed inte den sedvanliga machoberättelsen serverad. Herrera går så att säga inte dessa klichéfyllda förväntningar till mötes i sin berättelse. Det som istället nu fortsätter, precis som hela boken igenom, som ett bärande tema är isoleringen och ensamheten som i berättelsens patriarkala machovärld tycks lika obotliga och dödliga som den smittsamma sjukdomen eller det bottenlösa våldet som hemsöker staden.

Vid sidan av berättelsen om de rivaliserande klanerna och Budbärarens fredsmäklande utvecklas också en erotisk kärlekshistoria mellan Budbäraren och en kvinna som kallas för Trippelblondinen. Denna sidohistoria skildras dråpligt, men samtidigt är det också här ett tydligt ljus skymtas i en annars mörk tillvaro. Denna sidohistoria tillsammans med den återkommande svarta humorn skänker i berättelsen en påtaglig och hoppingivande värme mitt i all hopplöshet.

Den sparsamma prosan i Kropparnas själavandring med sina miljö- och personskildringar är en ren njutning att läsa. Språket i Kropparnas själavandring lånar friskt från den hårdkokta skolan, men den sedvanliga aggressiva cynismen i ett sådant språkbruk röjer här liksom ständigt undan sig självt och berättar istället fram en saga som är allt annat än machodyrkande.

 

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen